12 nov, 2023

Zomaar volwassen

Nadat Kasper was geboren had ik meer dan genoeg vragen over baby’s en borstvoeding. Op aanraden van een vriendin werd ik daarom lid van een forum op internet. Het begon met vragen en discussies over borstvoeding, maar naarmate de baby’s ouder werden ging het over veel meer dan dat. Uiteindelijk deelde ik jarenlang lief en leed met een groep versbakken moeders en las ik op mijn beurt mee over hun wel en wee.


Het forum was voor mij in die tijd een digitale bubbel waarin een grote verscheidenheid aan dames mij en elkaar een luisterend oor boden en met elkaar meeleefden. Een plek waar ik mijzelf bovendien kon onderdompelen in er- en herkenning en mijn onzekerheden zonder schroom kon ventileren. Vooral de omgang met de moeders van Kasper’s jaargenoten vond ik fijn omdat we wat betreft ontwikkelingen en stapjes toch allemaal in hetzelfde schuitje zaten. Ik vond het interessant om te lezen over de eerste hapjes, eerste pasjes, eerste woordjes en eerste schooldag. Op een gegeven moment volgden enkele fysieke ontmoetingen maar voor mij voldeed het digitale contact. Ik was niet per se op zoek naar nieuwe vriendschappen in de echte wereld. Liever stapte ik af en toe een bubbel in en stilde daar mijn nieuwgierigheid naar hoe iedereen het deed.


Ook toen Anouk werd geboren was ik nog lid. Misschien waren ze zelfs de eerste met wie ik mijn positieve zwangerschapstest deelde. Twee kinderen was toch weer een nieuwe dimensie en bracht weer nieuwe vraagstukken met zich mee.


Op een gegeven moment ben ik toch met het forum gestopt. Het meelezen kostte steeds meer tijd en het belerende en de stelligheid van sommigen ging mij tegenstaan. Mijn onzekerheid verdween, ik was gewend en ik koos steeds meer mijn eigen weg.


Gelukkig bleven sommige digitale contacten via een andere manier in stand. Zo bleef ik toch nog op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Op die manier kon ik toch nog meeleven en de baby’s en hun moeders elk jaar met hun verjaardagen feliciteren.


En dit jaar was dat bijzonder fijn. Het hele jaar heb ik namelijk kunnen wennen aan het feit dat de baby’s van toen allemaal achttien jaar oud werden. Die van mij mag aan het einde van deze maand zijn achttien kaarsen uitblazen. Achttien. Volgens de wet is hij nu meerderjarig. Zomaar volwassen.


Bestaan er ook fora voor versbakken moeders van volwassenen? Dan word ik gelijk lid.