23. april, 2023

Zomaar een kleur

Ik ben niet zo goed met kleur. Dat werd mij voor het eerst duidelijk toen ik lang geleden het ledikant een nieuwe kleur wilde geven voor een tweede ronde. Ik dacht op het potje te zien dat ik koos voor een warme doch hippe bruintint, maar toen de verf eenmaal op het ledikant zat dacht ik eerder aan iets warms dat dampt.


Het ging ook mis toen we een zelf ontworpen hangkastje lieten maken. Het kastje was boven verwachting, maar de gekozen kleur een vergissing die de timmerman inmiddels heeft hersteld.


En onlangs nog kreeg ik een Stoov kussen voor mijn verjaardag. Ik mocht zelf type en kleur kiezen, wat ik weloverwogen deed. Helaas matchte de tint van het kussen net niet met de bank en bestelde ik uiteindelijk alsnog een anderskleurige hoes.


Ik vond het dus wel spannend toen we begin van het jaar het plan opvatten om alle (vouw)gordijnen in de woonkamer te vervangen. De raambekleding hadden we bij de koop van het huis overgenomen en die was onderhand wel aan vervanging toe. Alle vouwgordijnen waren groezelig en vouwden niet meer. De gewone gordijnen hingen door een te hete wasbeurt al geruime tijd tien centimeter boven de grond.


Wat er hing was ooit wit geweest en dus gingen we dit keer voor wat meer kleur. Gezien mijn historie hadden we wekenlang verschillende stalen in huis. We maakten een shortlist en bij elke lichtinval bestudeerden we de situatie tot dat we er moe van werden en alles in bestelling gaven.


Afgelopen week is alles geleverd.


Helaas ook dit keer (nog) geen witte rook. Terwijl we alles toch op een goudschaaltje hadden gelegd, lijkt de rode draad zich voort te zetten. Ik zat nog op een roze wolk toen ik naar de vouwgordijnen in de tv hoek keek, maar al snel werd het me groen en geel voor ogen. Ik zag mijn donkerbruine vermoeden dat de kleuren van gordijn en behang niet zouden harmoniƫren bevestigd. Elk uur ging ik naar beneden om te wennen, want ik had me tenslotte blauw betaald. Einde van de dag bevond zich mijn sentiment over de nieuwe raambekleding nog steeds in een grijs gebied. Wat als ik die nou uiteindelijk echt niet mooi vind. Moet ik dan liegen tot ik zwart zie?!


De komende tijd zal ik kleur moeten bekennen al ben ik niet zo goed met kleur.