19. feb, 2023

Zomaar het laatste woord

‘De tekst wordt wel weer een uitdaging’, app ik plagerig naar het koor nadat ik de songtekst heb bekeken van het nummer dat we gaan zingen.


You can’t manufacture a miracle is als beginzin nog wel te onthouden, maar er volgen er nog zoveel en die moet ik tegen de tijd van het optreden weer allemaal uit mijn hoofd kennen.  


Tijdens het optreden moeten we het namelijk met twee velletjes teksten doen die ook nog eens op gepaste afstand van de groep staan. De letters zijn iets groter dan normaal, maar alsnog alleen te lezen als je vooraan staat.


Bovendien bevat de tekst niet de eigen aantekeningen die aangeven wanneer ik een oeh, ah of helemaal niets zing. Daarom is het voor het stressniveau tijdens een omtreden wel goed om alle nummers goed uit het hoofd te leren. En dat viel de afgelopen keren niet mee. Ik heb duidelijk moeite met songteksten.


Niets te veel voor mij van jou, is zo’n zin waar ik moeite mee had toen ik hem eenmaal uit mijn hoofd ging leren. Repetitie na repetitie had ik de woorden vanaf mijn blaadje gezongen toen ik me ineens afvroeg wat ik eigenlijk zong. Wat betekent de zin nou precies? Dat ik niets te veel van jou krijg en dus net genoeg? Dat ik langzaam genoeg van jou krijg? Of, dat ik niet genoeg van jou kan krijgen? Niet mijn logica. Het duurde in ieder geval echt even voordat de zin beklonk en ik de woorden vol overtuiging in de juiste volgorde kon zingen.


Bij Mens durf te leven van Ramses Shaffy was ik oprecht blij dat ik de lage partij had gekozen. Zo hoefde ik gedurende drie coupletten enkel een melodie op ah-ah-ah te zingen. Dat scheelde mooi weer vijftien regels tekst.


Dus, toen we in het nieuwe jaar weer met het koor bij elkaar kwamen en de docente ons naar een goed voornemen op zanggebied vroeg wist ik het wel: de liederen zo snel mogelijk zonder papieren hulpmiddelen zingen!


We begonnen het seizoen met Electric life. Wat precies een Electric life is weet ik niet en toch kende ik de zongtekst één zondag middag later zomaar uit mijn hoofd. Ook wist ik wat ik verder nog moest onthouden bij dit nummer: de opbouw van het volume per couplet, het moment van de echo en vooral het aantal keer dat we met zijn allen de laatste regel zingen. Ik ben er normaal al niet van, maar tijdens het optreden met het koor wil ik al helemaal niet het laatste woord hebben.