11. feb, 2024

Zomaar het dak op

Onze oude cv ketel had in de week voorafgaande aan de vervanging opnieuw twee storingsmelding afgegeven en alle activiteit diende dus een goed doel, maar wat was ik blij toen de installateur einde dag eindelijk weer vertrok.

 

De cv monteur zou tussen acht en negen op de stoep staan. Ik had daarom om te beginnen een vroege wandeldate geregeld en aansluitend een behandeling bij de schoonheidsspecialiste gepland. Zo was ik in ieder geval de gehele ochtend niet thuis.

 

Een dag van tevoren had de monteur terloops gemeld dat hij de pijp op het dak ook moest vervangen. Helaas hebben wij alleen via de buren toegang tot ons dak en dus moeten we, als we op het dak moeten zijn, een beroep doen op een smal trappetje bij die buren. Ik voel me daar elke keer nogal bezwaard over en laat dat graag door iemand anders doen.

 

Toen ik tegen lunchtijd thuis kwam liep de monteur mij tegemoet en leek het ergste achter de rug: het bezoek bij de buren had plaats gehad, de pijp was vervangen, de oude ketel was afgevoerd en de nieuwe hing. Hij zou snel een boterham eten en vervolgens het geheel enkel nog even aansluiten. Het klonk hoopgevend, alsof mijn plan had gewerkt.

 

Toch was het ongemak nog niet volledig verdwenen. In de keuken zag ik een bak met water staan en ik kreeg te horen dat we geen gas en water hadden. En dan merk je pas hoe vaak je de kraan opendoet. Om bezig te blijven ging ik het avondeten met veel snijwerk alvast voorbereiden. En omdat mij was verzekerd dat er geen rommel meer bij zou komen, ging ik alvast stofzuigen.

 

Maar daarna was het nog steeds aftellen tot zijn vertrek, want alles zat tegen. Er waren te weinig buizen, de slang van de droger was te kort en als klap op de vuurpijl werkte de nieuwe thermostaat niet. Op een gegeven moment stond ik op het punt om een onaffe klus te accepteren en zelf ooit een nieuwe thermostaat te kopen en te installeren, maar net als met plinten was die er waarschijnlijk nooit gekomen.

 

Uiteindelijk is de klus natuurlijk gewoon geklaard. We hebben zomaar weer water, een gerieflijk huis en een warme douche. Het ongemak ben ik dan ook al lang weer vergeten. Want, wat kan ik mij aanstellen en wat heb ik het goed. Soms kan ik met mijn gezeur echt het dak op. Ook zonder directe toegang.