13. jan, 2024

Zomaar in de haak

“Gordijnhaakje is ideaal. Was zo gefixt.”


Als ik het bericht lees baal ik in eerste instantie. Ik had mijn eigen gevonden oplossing graag zelf geïmplementeerd.

De linker kant van het slaapkamergordijn hing namelijk al maanden aan een zijden draadje. Dat klinkt als een flauwe woordgrap maar tot voor kort wist ik niet hoe de onderdelen met de juiste terminologie te omschrijven. Naar wat ik nu weet was de ingenaaide gordijnhaak stuk, zat het gordijn daarom niet meer aan de runner vast en omdat het de eindstop betrof, kwam het hele gordijn los op het moment dat ik er weer eens achteloos aan trok.


Als dat gebeurde moest ik een trap halen om het uiteinde van het gordijn weer provisorisch vast te zetten of klemmen. Ik heb geprobeerd het probleem met omgebogen paperclips te verhelpen, maar nadat die een paar keer meteen achter de kast op de grond vielen ben ik gestopt.


Aanvankelijk heb ik al balend die trap heel vaak moeten halen totdat ik mijzelf aanleerde om eerst het rechter gedeelte van het gordijn te sluiten. Deze wijziging in mijn routine zorgde er in ieder geval voor dat ik het linker deel niet te ver dichttrok en het gordijn netjes bleef hangen. Het trucje werkte en het ongemak verdween.


En zo verstreken de weken en in de hoop op een spontane oplossing bleef er wederom een klus in huis liggen totdat ik op een avond iemand anders de trap hoorde pakken terwijl ik achter de laptop zat. Ik ging meteen googelen al wist ik niet goed met welke gordijnzoektermen ik dat moest doen. Uiteindelijk kwam ik via ophangsysteem-gordijn-stuk over railroedes naar gordijnrails-onderdelen bij de insteek verstelbare gordijnhaak terecht. Volgens de beschrijving kon die dus de ingenaaide gordijnhaak vervangen.


Ik zocht nog even heel even verder want ik had geen honderd haken nodig, maar binnen tien minuten had ik gezocht, gevonden en vervolgens mijn bestelling geplaatst. Klaar was ik. Helaas kwam er alleen geen bevestiging. Ook een dag later niet. Waarschijnlijk had ik, zoals zo vaak, weer eens een slordigheidsfout gemaakt bij het invullen van de gegevens en zo was het allemaal nog even spannend.


Gelukkig werden ze twee dagen later alsnog bezorgd. De genoegdoening was wellicht nog groter geweest wanneer ik de insteek verstelbare gordijnhaak zelf in gebruik had genomen, maar in tweede instantie ben ik gewoon blij dat de bestelling arriveerde, mijn zoektocht de juiste oplossing had opgeleverd en alles, sorry maar deze kon ik niet weerstaan, zomaar weer in de haak is. Eind goed al goed en op naar een volgende klus.