24. feb, 2023

Zomaar een tas

Elke keer als ik de badkamer binnenloop zie ik hem pontificaal op de wastafel staan: de nieuwe toilettas die ik ruim een week geleden voor mijn verjaardag kreeg. Hij voldoet aan al mijn wensen en toch heb ik mij er nog niet toe kunnen zetten om de inhoud van de oude naar de nieuwe tas over te brengen.


De oude toilettas kreeg ik namelijk dertig jaar geleden, ook voor mijn verjaardag, maar van iemand die ik met terugwerkende kracht mijn BFF van dat moment zou noemen. Ze gaf hem mij cadeau met het idee dat ik elke dag even aan haar zou denken zodat zij op die manier altijd een beetje bij me was. Zoals ik schreef, een echte BFF.


Vijf jaar geleden verbrak ze het contact dat door drukte en ouderschap al een tijdje niet meer op het oude niveau was. Toen ze mij echter niet op de hoogte had gebracht van haar moeders overlijden vroeg ik of er iets was. Ze schreef dat haar leven vermoeiend was geworden en dat er omtrent het overlijden erge en verdrietige dingen waren gebeurd waarmee ze zich moest verzoenen. Ze vond het dusdanig pijnlijk dat ze zo min mogelijk aan het verleden herinnerd wilde worden. En ik was daar helaas een onderdeel van. Ik weet tot op de dag nog niet wat er speelde en had het maar wat graag aangehoord. Daar waren we tenslotte vriendinnen voor.


Ik wenste haar een luisterend oor en betere tijden toe en kreeg een bedankje terug met het advies om goed voor mijzelf te zorgen. En dat was het einde van een ruim dertig jaar durende vriendschap, die begon toen we twaalf waren en waarin we ontelbaar veel eerste-keren samen hebben beleefd.  


De gebruikssporen van de oude toilettas geven onmiskenbaar aan dat de tijd (over)rijp is voor een nieuwe. Het is niet anders. Er is bovendien veel aandacht aan de koop besteed zodat hij erg op de oude lijkt. Een mooie bijkomstigheid is dat de nieuwe toilettas heeft gezorgd voor het feit dat de oude toilettas weer even deed waarvoor hij ooit was bedoeld.


Want elke dag dacht ik even aan mijn BFF van dat moment en aan de mooie, waardevolle herinneringen die we samen delen. Ik hoop daarbij met heel mijn BFF hart dat er in haar leven ook mooie, nieuwe dingen zijn gekomen ter vervanging van oud zeer.