30. april, 2023

Zomaar een veld

Soms heb ik zo’n dag dat ik me nergens toe kan zetten en ik ’s avonds blij ben dat ik weer naar bed mag. Zo’n dag had ik afgelopen koningsdag. Want terwijl het honderd meter verderop vast heel gezellig was raakte ik gedurende dag steeds verveelder.

 

Ik werd al onwennig wakker omdat er geen dozen in de gang stonden die in een auto geladen moesten worden. Voor het eerst in jaren gingen de kinderen en ik niet meer naar het veld om spullen te verkopen. Het was er vast al druk. Weer een tijdperk dat werd afgesloten en in plaats van naar het veld liep ik deze ochtend gewoon een rondje.

 

Eenmaal thuis dook ik nog enthousiast achter de laptop om foto’s te bekijken die ik (elke dag) van twee stroken prachtige tulpen in de buurt maakte. Een week geleden fotografeerde ik ze zomaar omdat ik het een mooi tafereel vond. Toen ik de foto’s echter op de laptop bekeek bedacht ik ineens dat de bloemen een mooi decor zouden vormen voor nieuw opvouwbaar tasje. Mijn eerste tasje is leuk voor mensen uit Haarlem, dit nieuwe idee is leuk voor iedereen. En omdat een nieuw idee manische trekken bij mij oproept heb ik inmiddels meer dan honderd foto’s van die bloemen gemaakt die ik minimaal even vaak heb bekeken en bewerkt. Daarna wilde ik eerst nog strijken om mij vervolgens in het feestgedruis te storten.

 

Maar tegen de tijd dat ik de vraag kreeg of ik nog kwam borrelen zat mijn huispak simpelweg te lekker. Ik had geen zin om na te denken over oranje details die ik niet heb en uit pure wanhoop een vlag op mijn wang te schminken met zo’n stift. De feestgangers die al de hele dag in oranje opsmuk voorbijfietsten overtuigden ook niet.

 

Zonder een concrete invulling duurt zo’n speciale feestdag alleen wel lang. Het ene moment verfijnde ik het ontwerp van de tas voor de zoveelste keer en het andere moment keek ik doelloos naar de schrijfopdrachten voor de komende tijd. Beide activiteiten leverden geen bruikbaar resultaat op al bleef ik het proberen.

 

Ik geloof best dat zo'n loze dag af en toe goed is voor mij is en hoop vurig dat verveling creativiteit stimuleert zoals iedereen beweert. Toch vond ik het niet erg toen het bedtijd was. Het veld ruimen op koningsdag had meer impact dan ik had verwacht.