16. april, 2023

Zomaar een doos

Je pakket van Zalando ligt bij het PostNL-punt, lees ik. Is dit pakket nou echt op de enige dag van het jaar bezorgd dat we allebei op kantoor waren?! Bovendien is het niet naar het PostNL-punt om de hoek gebracht, maar een punt een stuk verder op. Het regent en waait en ook al ben ik meer dan benieuwd, zo kan ik me er uiteindelijk niet toe zetten om de doos op te halen.


Een dag later schijnt de zon en haal ik het alsnog op. Eenmaal thuis roep ik Kasper die direct naar beneden komt. Ook hij is voor de verandering merkbaar benieuwd naar de inhoud. In deze doos zit namelijk een tuxedo voor zijn examengala.


Afgelopen week kreeg ik naar mijn gevoel uit het niets een brief over een examengala. Kasper, die nog nooit op een schoolfeest is geweest, wil dit gala (gelukkig) niet missen en dus moest er conform uitnodiging op korte termijn nette feestkleding komen. Anouk mengde zich in de discussie en al snel kwamen ze tot de conclusie dat er een tuxedo (?) moest komen. Na een online zoektocht vonden we er één voor een verteerbare prijs. Maar ja, hoe vaak voldoet een online besteld product nou echt.


Enigszins gespannen maak ik daarom de doos open en haal de inhoud eruit. Die valt gelukkig niet tegen. Nu de maat nog. Terwijl Kasper nooit iets wil passen neemt hij nu wel de moeite. Alhoewel, de colbert gaat over de bruine sweater waar hij al geruime tijd in leeft, maar de jogging broek gaat in ieder geval wel uit.  


En dan staat mijn zoon in een tuxedo voor mij. Zomaar. Ik moet toegeven, hij zit hem als gegoten. Hij straalt zoals alleen hij dat kan en maakt daarbij zijn trotse huppeltjes. Ik vind het elke keer weer een feest om hem zo blij en een tikkeltje onhandig te zien. Ik denk terug aan de metamorfose die hij onderging bij de afsluiting van de lagere school. Hij speelde toen Gerrit Gajus in de eindmusical met allemaal geschminkte tattoos op zijn armen en bovenlijf. Nu, vijf jaar later, ondergaat hij weer een metamorfose en staat hij ineens als volwassen puber voor mijn neus.


De uitnodiging verraste mij, omdat ik niet helemaal snap waarom een examengala plaatsvindt voordat de examens zijn geweest en de uitslag bekend is. Het is wat mij betreft ook nog geenszins zeker dat hij volgend jaar niet opnieuw nette feestkleding nodig heeft voor een examengala. Wie weet komt deze tuxedo dan uit een letterlijke en figuurlijke oude doos. De aanblik van deze metarmofose neemt echter niemand mij meer af. Open einde.