10 dec, 2023

Zomaar een lijst

“Hoeveel paprika’s mag ik vanavond voor de wraps gebruiken?”, vraag ik wanneer ik met de voorbereidingen voor het avondeten begin. “Er liggen er nog zeven.”  


Dit vraag ik liever even na, omdat boodschappen in dit huishouden twee keer per week in huis worden gehaald. De avond ervoor wordt eerst bedacht wat we de komende dagen eten en wat er dan uiteindelijk op het boodschappenlijstje terecht komt is dus exact afgemeten aan wat er nodig is. Daardoor gooien wij aan de éne kant heel zelden eten weg, maar als er een keer een rotte appel/paprika tussen zit of je gebruikt een keer meer dan ingecalculeerd, zul je tussendoor nog een keer naar de supermarkt moeten. En daar zit ik in ieder geval nooit op te wachten.


Ik weet wel dat er van de zeven paprika’s er nog twee nodig zijn voor de rauwkostbakjes op zaterdag en zondag. Vervolgens spiek ik op het notitieblok waar geschreven staat wat we de komende dagen eten om te kijken wanneer ze nog meer nodig zijn. Ik zie echter een nieuw recept staan en kan dus het aantal beschikbare paprika’s dit keer niet afleiden.


Mensen om mij heen reageren vaak verbaasd op ons boodschappenregime. Ze vinden het saai om dagen vooruit te weten wat je eet. Zelf weten ze niet eens wat ze diezelfde avond eten en dus moeten ze vaak eerst nog boodschappen doen. Poeh denk ik dan, de weinige tijd die mij na het werk blijft besteed ik toch echt liever aan iets anders.


De geplande gerechten op het notitieblok zijn trouwens wel vaak dezelfde en volgen een bepaald patroon: een pasta in verschillende varianten, soep of salade met brood, een gele, groene of rode curry,  wraps, aardappelen groente vlees en in het weekend een keer frietjes uit de oven. Daarom google ik eens in de zoveel tijd voor nieuwe inspiratie. Helaas is het snijverlies daarbij wel groot. Van tien suggesties die ik doe worden er op een gegeven moment drie bereid. Soms blijft er dan één gerecht over, dat we vervolgens wel een tijd lang heel vaak eten.


Uiteindelijk mocht ik die avond zomaar drie paprika’s gebruiken. Twee moesten er over blijven voor een nieuwe stoofschotel met paprika en prei. Helaas bleek het wederom geen blijvertje. De laatste tijd komen er sowieso te weinig nieuwe gerechten bij. Het is dus wat dat betreft een beetje komkommertijd hier in huis, terwijl er standaard wel één voor het rauwkostbakje op het boodschappenlijstje staat.