10. mrt, 2024

Zomaar een B-film

Het was een eigenaardige week. Op maandag keek in de spiegel naar ogen die anders dan anders leken toen ik ontdekte dat ik geen mascara had opgedaan. Woensdag zat de mascara erop, maar miste het potloodstreepje onder mijn ogen.


Ik denk niet dat één van mijn mannelijke collega’s een verschil zag. Ik daarentegen voelde mij de hele dag onaf en stelde mijzelf de vraag waarom ik nooit een back-up setje in mijn tas heb voor dit soort gevallen. Dat zou mijn dochter niet overkomen. En sinds zij de wereld van make-up heeft ontdekt heb ik er ook weer meer aandacht voor.


Want met dank aan de socials heeft zij nu al meer potjes, kwastjes, krullers en make-upspsonsjes, dan ik ooit heb gehad. Ze weet precies te vertellen welk merk mascara welk effect heeft en gebruikt producten waar ik nog nooit van had gehoord. Ze heeft een indrukwekkend uitgebreid ochtendritueel en op dagen dat haar activiteiten dat toestaan komen daar nog de nepnagels bij. Op een dag was een nagellak niet meer voldoende.


Tegenwoordig maak ik ook gebruik van haar kennis. Zij weet veel beter dan ik welke kleuren voordelig zijn bij mijn teint en kocht  al mijn foundation en blush. Ik pas zelfs op haar advies een sunburnt blush look toe, wat zoveel betekent dat je niet het gehele jukbeen maar enkel de wang flink kleurt en eerlijk gezegd krijg ik regelmatig te horen dat ik een gezonde kleur heb.


Tot zover de luchtigheid, want eigenlijk is het heftig om te zien hoe haar generatie wordt beïnvloed door korte filmpjes die de hele dag door een maakbaar beeld van schoonheid schetsen. Het is eng om te zien hoe gewiekst de commercie hierop inspeelt, de Influencers en cosmetica branche veel geld verdienen aan de verlangens van jonge meiden. Voor nu keurt ze medische ingrepen bijvoorbeeld nog af, al weet ik zeker dat er een dag komt dat ze het opvullen van lippen, het spuiten van botox of het laten doen van een neuscorrectie heel normaal vindt. Als ouder sta ik aan de zijlijn en hoop dat er met de jaren meer weerstand komt.


Aan de andere kant, mijn generatie was vroeger (en nu) ook veel met uiterlijk bezig. Onze idealen kwamen uit tijdschriften en televisie programma’s. Nu kijken ze de hele dag door naar korte films en helaas zijn dat te vaak B-films.