12. juni, 2023

Zomaar een kwartje

Ineens valt het kwartje en weet ik waarom de applicatie een foutpagina toont. Overhaast reproduceer ik de situatie meerdere malen om helemaal zeker te zijn van mijn zaak. Maar nadat ik mijzelf heb overtuigd, maakt zich een gelukzalig gevoel van mij meester. Ik ben blij, opgelucht en ook een beetje trots. Heb ik de oorzaak toch weer gevonden.  


Gelukkig komt het niet zo vaak voor, maar het ophelderen van incidenten vind ik één van de leukste onderdelen van mijn werk. Althans, op het moment dat ik de oplossing heb gevonden. De weg ernaartoe is vaak heel frustrerend al viel dat dit keer wel een beetje mee.


De eerste signalen dat er iets mis is komen op donderdag binnen. Omdat het er te veel zijn weet ik dat het structureel moet zijn. De donderdag verloopt rommelig en einde dag ben ik er nog niet uit. De nacht brengt jammer genoeg geen eureka moment. En ook nadat ik vrijdag in alle vroegte de beschikbare informatie onder elkaar heb gezet, zie ik het niet. Ik vind het onverdraaglijk. Elke verklaring die ik verzin haal ik gemakkelijk onderuit.


En dan, op vrijdag middag krijg ik zomaar het ontbrekende puzzelstukje onder ogen en valt alles op zijn plaats. Even baal ik dat ik het niet meteen heb gezien. Aan de andere kant had het op geen beter moment kunnen gebeuren dan zo vlak voor het weekend. Ik communiceer wat er aan de hand is en kan in ieder geval met een gerust hart het weekend in.  


Omdat ik zo’n hekel heb aan helpdesken die mij van het kastje naar de muur sturen heb ik ooit met mijzelf afgesproken dat ik meer dan mijn best doe om problemen om te lossen. De incidenten van de afgelopen jaren hebben mij bovendien getoond dat toeval in computerland niet bestaat. Er is altijd een oorzaak te vinden als je maar goed en lang genoeg blijft zoeken. En dat doe ik dan ook, bijna obsessievelijk.


Het duidelijke verband tussen oorzaak en gevolg maakt vermoedelijk dat ik mijn werk zo leuk vind en tot het gaatje ga. Ik krijg altijd loon na werken en dat is toch lang niet met alles het geval. Neem het opvoeden van  kinderen bijvoorbeeld. Na gedane arbeid is dan altijd maar de vraag of het kwartje valt of het een dubbeltje op zijn kant is.