29. mrt, 2024

Niet zomaar een boom meer

Ik deed als één van de 200 mee aan de volgende opdracht: 


* Schrijf  vijf alinea's van vier regels

* Schrijf in de ik-vorm

* Verbind iets uit je leven aan iets van kunst of natuur


Het was weer een leuke oefening.


Als in trance loop ik al luisterend naar een podcast steeds dezelfde ronde. De omgeving neem ik al lang niet meer in mij op. Ik vind haar te vanzelfsprekend, zelfs saai.  Dan valt mijn oog plotseling op iets afwijkends.

 

Op de drassige grond onder een boom, ligt tussen de geurende dennenappels, het opkomende groene gras, de gevallen bladeren en het zachte mos een felrode plastic kam. De kam is vijftien centimeter lang en heeft duidelijke gebruikerssporen. Gefascineerd door het kleurverschil tussen het felrood en de ingetogen natuurtinten inspecteer ik het stilleven nader. Ik leg er denkbeeldig een lijst omheen.

 

Na deze vondst overstemt de nieuwsgierigheid in mijn hoofd de stem van de podcast.  

Heeft een persoon vlak voor een romantisch afspraakje nog het haar willen fatsoeneren en de kam vervolgens nonchalant laten vallen toen die date te vroeg arriveerde?  Is de kam per ongeluk uit een tas gevallen toen iemand zijn mobiel pakte om het natuurschoon vast te leggen? Of heeft een eekhoorn zijn buit tijdens transport op die plek verloren.

 

“Alleen de boom kan het weten”, denk ik lacherig en vervolg mijn ronde. Vanaf dat moment is echter mijn beleving geheel anders. Waar ik de boom eerst nog oninteressant vond, vraag ik mij nu elke ronde af welke verhalen hij mij zou kunnen vertellen. En waar ik de aanwezigheid van deze boom eerst zo vanzelfsprekend vond, realiseer ik mij hoe bijzonder het is dat hij er al jaren staat en onverstoorbaar doorgroeit.

 

Natuurlijk weet ik, dat bomen zorgen voor zuurstof, helpen bij het opvangen van water,  bodemerosie voorkomen en onderdak bieden aan honderden diersoorten. Maar deze reeks feitelijke waarheden ontberen beleving en maken dat ik nog geen iep, linde of esdoorn van elkaar kan onderscheiden. Het schilderij op de grond, daarentegen vertelt een verhaal en wekt wel mijn interesse. Ik kreeg echte belangstelling voor de bomen en zal ze voortaan niet meer allemaal over één felrode kam scheren. En dat is wat kunst doet.