30 sept, 2023

Zomaar eens pittig

Afgelopen week was ik in gesprek met twee collega’s over rollen en verantwoordelijkheden binnen een team toen ze mij ineens als “pittig” bestempelden. Ik schoot gelijk in de verdediging. “Op mijn oude afdeling zou echt niemand mij zo karakteriseren”, verdedigde ik mijzelf lichtelijk verbouwereerd.


Ze begonnen te lachen en verbaasden zich over mijn fanatieke verweer, dat in hun optiek nergens voor nodig was. Het was bedoeld als een compliment. Ze zagen mij als iemand met een duidelijke mening, die niet zomaar kritiekloos overal in meeging. “Met jouw kan je een leuke discussie voeren en tot iets komen.”


Enigszins aarzelend accepteerde ik hun uitleg, want ik voel(de) het toch anders. Als ik aan pittig in figuurlijke zin denk, associeer ik het met moeilijk en intens. Een pittige discussie is in mijn beleving een moeizame discussie en een pittig persoon is dus een moeilijk persoon. Iemand die bovendien zonder gevoel voor anderen over iedereen heen walst, die haar zin doordrukt en daarbij met niets of niemand rekening houdt. Een type collega waar ik het in ieder geval niet zo goed mee zou kunnen vinden.


En ik ben blijkbaar niet de enige met een negatieve associatie bij het woord. Toen ik het verhaal tijdens het avondeten aan de kinderen vertelde, gebruikten ze krachttermen die ik hier niet kan herhalen. Ik moest haast ontslag nemen. Ik was oprecht verbaasd en vertederd te horen hoe ze het voor mij opnamen. Ze waren plaatsvervangend verontwaardigd, want hun moeder was verre van pittig en zou juist vaker van zich af moeten bijten.


Toch interessant hoe iedereen een andere connotatie heeft bij een woord en dat die positief of negatief kan zijn afhankelijk van de individuele ervaringen, al zou ik niet weten waarom die voor mij in dit geval zo negatief is.


Ook na de positieve uitleg van de collega’s vind ik pittig nog steeds geen juiste kwalificatie voor mij. Zo voel ik mij in ieder geval niet en dat werd afgelopen vrijdag weer eens bevestigd. Lag ik weer zo stijf als een plank en dus zeker niet pittig op die stoel bij de mondhygiëniste en later bij de tandarts. Ik viel zowat flauw van de spanning en laat flauw nou zomaar het tegenovergestelde van pittig zijn.