29. mei, 2023

Zomaar een vorm

Volgende week zondag is alweer de laatste bijeenkomst van de Columns & Blogs Compleet opleiding. Vorige week leverde ik de eindopdracht in en vandaag is de deadline voor de feedback van de docente. Ik heb al een paar keer vol verwachting gekeken maar mijn Zomaar staat nog steeds onder beoordeling.


De acht maanden zijn omgevlogen en terugkijkend naar de drie blaadjes met opdrachten was de productie best hoog. De opdrachten werden de éne keer door de docente en de andere keer door de medecursisten beoordeeld.


Het grootste compliment dat ik van de docente kreeg was dat ik een eigen geluid heb en dat dit een ‘enorme pre’ is. Ik vermoed echter dat ze iedereen deze pluim gaf. Het was voor mij namelijk een openbaring om te zien hoe alle medecursisten hun eigen geluid hebben, dat past bij hoe ik ze leerde kennen. We waren enkel met zes, maar de variatie in achtergrond en leeftijd was in de teksten terug te zien. Schrijven is gewoon heel persoonlijk. Om te lezen hoe andere cursisten de opdrachten invulden was dan ook verreweg het leukste onderdeel van deze opleiding.


Ik heb het meeste geleerd van het feit dat ik voor elke opdracht maar een beperkt aantal woorden mocht gebruiken. Dat aantal lag over het algemeen een stuk lager dan wat ik tot nu toe nodig had om min of meer hetzelfde te zeggen. Schrappen en weglaten is gemakkelijker dan ik dacht.


Wat ik nog steeds niet kan is een mening verkondingen of stellig over iets of iemand schrijven. Terwijl de rest meldde dat ze het heerlijk vonden om eens ongegeneerd aan de gang te gaan had ik moeite een onderwerp te verzinnen voor mijn YOUP column. Ik merkte bovendien dat ik gelijk afhaakte bij de belerende teksten die waren geschreven over inconsequente en pamperende ouders, maar dat kan ook aan het feit liggend dat ze, met een kind dat midden in zijn eindexamens zat, allebei op mij van toepassing waren. Een constatering die trouwens niets toevoegt aan deze tekst en wellicht geschrapt had kunnen en moeten worden.


De YOUP-opdracht bevestigde dat ik er niet van houd om op die manier woorden te hebben. Ik gebruik ze liever op een andere manier en moet nu alleen weer op zoek naar een nieuwe vorm.