14 aug, 2023

Zomaar rust

De kinderen konden hun geluk niet op toen we ze vertelden dat we dit jaar voor een inactievere vakantie hadden gekozen.

Alhoewel inactief. Terwijl ik in alle vroegte de wandelschoenen onderbind en steile wegen op en afloop, stapt de ander op zijn racefiets. Het is alleen voor het eerst in jaren dat we twee weken op hetzelfde adres verblijven en bij voorbaat geen sportieve familie-uitjes in petto hebben.


We hebben in plaats daarvan de superluxe van een privé zwembad dat de verdere dag voor ontspanning en vermaak moet zorgen. Dat zwembad hoort bij een prachtig huis in de bergen van Mallorca, waar de smalle wegen verraden dat er weinig andere mensen komen. Even rust.


Het waren in theorie alleen wespen die de rust aanvankelijk kwamen verstoren. Het huis heeft een fijn terras met een schilderachtig uitzicht op de bergen. Zo’n terras dat uitnodigt tot urenlang tafelen en goede gesprekken voeren met het gezin. Dit klonk idyllisch tot de vele wespen zomaar het eten ontdekten en met ons mee tafelden.


Een jaar geleden waren er nog een paar hysterisch van het erf afgerend, maar dit jaar deed een ieder in het kader van het ideaalbeeld nog een dappere poging om de beesten te negeren. We gaven elkaar daarbij advies over hoe rustig te blijven en dat leidde vanzelfsprekend tot ruzie en gedoe. We volgden oma-weet-raad en ook TikTok adviezen op, maar eten doen we nu toch binnen. Jammer van het uitzicht, beter voor de rust.


Maar eerlijk is eerlijk, het zijn in de praktijk ook niet alleen de wespen die de rust verstoren. Ik moest ook acclimatiseren en wennen aan het feit dat iedereen steeds om me heen is. Voor mij geldt het in-het-oog, in-het-hart principe. Het maakt dat ik nog veel aan sta.


Toch maak ik vorderingen. Ik heb al honderdvijftig pagina’s in een boek gelezen, dat ik jaren geleden kreeg. Ik zit onderhand in het verhaal en ben nieuwsgierig naar hoe het afloopt. Dat is vergeleken met vorige vakanties een uitstekende score. Bovendien is de score een stuk hoger dan het aantal punten dat ik behaal met het spelen van de verschillende spelletjes. Ik zit er niet mee, want dat een ander steeds wint is ook goed voor de rust.