3 dec, 2023

Zomaar een sprong

De spanning begint nu toch wel voelbaar te stijgen. Mijn buik doet raar, de podcasts gaan het éne oor in en het andere weer uit en ook de sinterklaasgedichten komen niet zo gemakkelijk als andere jaren.


Het zal liggen aan het feit dat ik dinsdag aan een nieuw, zakelijk avontuur begin. Het begon een tijdje geleden met een peilend appje en een kopje koffie. Daarna volgde een gesprek met positieve afloop en vorige week werd het echt toen mijn vertrek in één mail en mijn komst in een andere mail werd aangekondigd.


Na vijfentwintig jaar verlaat ik dus mijn oude vertrouwde werkomgeving. Nou ben ik wel vaker opnieuw begonnen: op een andere afdelingen of bij een ander systeem of applicatie, maar steeds binnen dezelfde organisatie. Deze overstap voelt toch anders. Ik ga richting een 100% dochter en dat betekent nieuwe omgeving, nieuwe systemen, nieuwe materie en nieuwe collega’s. En daar word ik bij tijd en wijle best zenuwachtig van.


Want, ik laat wel degelijk iets achter. Ik heb de afgelopen jaren veel kennis en ook een groot netwerk opgebouwd. Normaal ben ik niet zo’n pocher, maar op zakelijk gebied durf ik zonder schroom te beweren dat ik al die jaren en op al die afdelingen een graag geziene gast was. Dat ik samen met mijn collega’s hard heb gewerkt aan leuke projecten en dat ik mijn sporen meer dan heb verdiend. Dat ik daardoor veel goodwill heb opgebouwd en ook veel vrijheid heb verkregen. En dat ga ik nu toch zomaar achterlaten.


Het voelt in ieder geval wel een beetje als een sprong in het diepe al weet ik dat er ook genoeg is dat ik niet achterlaat en met mij mee neem. Wanneer ik ChatGPT vraag een blog te schrijven over een nieuwe baan krijg ik de volgende tips om de eerste overweldigende dagen door te komen:


  • Wees open en nieuwsgierig. Iedereen is bereid om te helpen.
  • Maak verbinding. Leer de namen en achtergronden van collega’s kennen.
  • Wees geduldig met jezelf. Het is normaal dat je na één dag nog niet alles weet.
  • Neem initiatief. Aarzel niet om verbeter ideeën aan te dragen.
  • Zoek balans. Vergeet niet om tijd te maken voor ontspanning en hobby.


Dat moet lukken en dus stellen ze mij voor nu wel even gerust. Verder zal ik geen chatbot meer raadplegen, want het allergrootste talent dat ik meeneem is dat ik zelf al alles tot op het bot uitzoek.