10 sept, 2023

Zomaar een bloem

Op zaterdag lagen er dan toch wat bloemen op de plek waar woensdag ochtend een man zonder woon- en verblijfplaats uit de singel is gehaald. Ik vond het een fijne gedacht en vroeg mij af wie ze had neergelegd. Het waren geen bossen, maar twee verschillende soorten losse bloemen.  


Ik heb op de bewuste ochtend de traumahelikopter zien vliegen. Toen volgden de sirenes en even later liep ik aan de overkant langs de plek waar de duiker nog werd afgespoeld. Ik zag het witte laken liggen dat vanaf de andere kant van de singel met een groot wit doek werd afgeschermd.


Ik loop heel vaak langs die plek. Het rondje singel is een geliefde en mooie route die intensief wordt gebruikt door joggers, hondenbezitters en mijzelf. Er staan veel bankjes langs de route die overdag en in de avond veelal door pubers worden bezet. Op één ervan ligt ’s nachts, regelmatig een oudere man te slapen. Hij heeft een verwilderd uiterlijk met een bos haar en een baard. Afhankelijk van het tijdstip slaapt hij in de ochtend nog, zit hij wat voor zich uit te staren of vertrekt hij net met zijn rolkoffer.


De eerste keren dat ik hem zag vroeg ik mij nog af wat zijn verhaal was en waar hij overdag met zijn koffer heengaat. Ik bedacht dat ik wel eens een banaan of boterham voor hem zou kunnen meenemen. Stoerdenkerij, want het is er natuurlijk nooit van gekomen en na een tijd werd zijn aanwezigheid gewoon een gegeven.


Ik ben niet zo goed met daklozen, junkies of mensen die op straat verward gedrag tonen. Aan de ene kant vind ik het vreselijk zielig en als ik ze zie komt het heel hard binnen, maar aan de andere kant schrik ik als ze onverwachte bewegingen maken, vind ik ze daardoor eng en ook een beetje vies. Het was bij deze man op een gegeven moment zelfs zo dat wanneer ik hem op de heenweg aan de overkant zag liggen, ik de terugweg aanpaste zodat ik het ongemak bij het passeren niet hoefde te voelen. En daar ben ik zeker niet trots op.


De laatste tijd zie ik steeds meer daklozen een bank in beslag nemen. Zo schrijnend, want het contrast met de grote, statige huizen rondom de singel zou niet groter kunnen zijn. En één van die daklozen is dus afgelopen woensdag uit het water gehaald. Het artikel meldt enkel dat het een 48-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats was, dat ook zijn tas ook uit het water is gehaald en dat een misdrijf na lang onderzoek wordt uitgesloten.


Hopelijk komen er nog meer bloemen bij.