6. nov, 2022

Zomaar een zomer

Nu hoor ik dan ook bij die groep eigenaren die elke minuut van de dag op de app kijkt om te zien hoeveel kilowatt de nieuwe zonnepanelen genereren. Ik zag het al mijn voorgangers doen en nu ervaar ik zelf hoe verslavend het is. Het voelt alsof ik slapend rijk word van de achttien zonnepanelen die inmiddels op het dak liggen en daar wil ik geen moment van missen.

De app toont onder andere de opbrengst per zonnepaneel en omdat de hoek waarmee de zon op de panelen schijnt bepalend is varieert die door de dag heen. Heel interessant. De vergelijking van de totale opbrengst met een dag eerder staat vervolgens nog in een grafiek. Wat ik echter het leukste vind zijn de drie mogelijke toepassingen die de app geeft voor de hoeveelheid geproduceerde energie.

Ik kan bijvoorbeeld kiezen tussen het aantal nachten dat ik een peer van 100 watt kan laten branden, het aantal  uren dat ik een koelkast kan laten koelen en het aantal bomen dat ik niet hoef te planten. Laatste snapte ik niet helemaal maar in de handleiding lees ik dat een bepaalde hoeveelheid duurzaam geproduceerd stroom net zo veel CO2 uitstoot compenseert als één boom. Na dag één hoefde ik nog nul bomen niet te planten, maar had ik wel al dagen gratis licht of een koelkast die uren kon koelen.

Omdat ik de drie mogelijke toepassingen wel wat karig vond ben ik op zoek gegaan naar wat ik nog meer kan met één kilowatt: ik kan een half uur stofzuigen, één wasje draaien, de was een half uur door de droger laten drogen, meerdere maaltijden in de magnetron opwarmen of vervolgens de vieze vaat door de vaatwasser laten afwassen. Om rechtstreeks gebruik te maken van gratis geproduceerde energie moet ik deze activiteiten dan wel uitvoeren als de zon schijnt. En om maximaal gebruik te maken van de geproduceerde stroom moet ik ze eigenlijk achter elkaar uitvoeren.

Toch jammer dat ik mijzelf vanaf nu enkel met huishoudelijke klussen in de kilowatten kan laten leggen. Ik had mij de komende zomers toch iets anders voorgesteld.