18. sep, 2022

Zomaar een piloot

“Jij bent één van mijn leerlingen die heel veel zelf heeft gedaan en daar mag je best trots op zijn”, stond op Kasper zijn rapport aan het einde van het vorige schooljaar. Gelukkig kon hij er zelf ook om lachen, want zelf behoeft de niet onbelangrijke uitbreiding met-het-thuisfront.

Het schooljaar 2022 2023 is begonnen en voor Kasper kan het zijn laatste jaar op de middelbare school zijn. Onvoorstelbaar. Ik kan mij er echt nog totaal niets bij voorstellen. Helemaal vanzelf ging het tot nu toe niet. Ik ben zo’n ouder die zijn kind keer op keer door het middelbare schooljaar sleept. Elk jaar iets minder, maar toch. “Hij moet het toch uiteindelijk zelf doen!”, is een wijsheid die mijn omgeving dan ook regelmatig met mij deelt. “Dat is zeker waar”, denk ik dan, “de toetsen doet hij toch ook helemaal zelf?!”

Als hij het haalt is hij pas zeventien wanneer hij aan een vervolg begint en dus moet hij nu al een beetje weten wat hij later wil worden. Ik hoop dat hij daarin niet op zijn moeder lijkt, want ik ben nu vijftig en ben er nog steeds niet helemaal over uit. Mijn eigen baan bestond waarschijnlijk nog niet eens toen ik zeventien was. Ik ben er ook maar ingerold.

School begeleidt ze wel in deze keuze. Al sinds vorig jaar vullen ze vragenlijsten in en doen ze testen. Hij heeft drie online informatieavonden bijgewoond en is bij twee scholen daadwerkelijk gaan kijken. Alle sessies eindigden in een wel leuk oordeel, dat ik niet heel bemoedigend vind. Nu hij vaker in zijn vliegsimulator zit wil hij toch weer (straaljager)piloot worden, alleen wordt dat lastig met een slechthorend oor en zonder natuurkunde en wiskunde B in het pakket.

Ik wens hem zo dat hij iets kiest waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Dat lijk mij wel voorwaardelijk voor een vervolg waar hij hopelijk toch meer zaken zelf gaat doen. Wie weet is zijn wens om piloot te worden zo groot dat hij mij versteld doet staan met zomercursussen die de kennisgaten gaan vullen.

Wat ik alleen vurig hoop is dat deze begeleiding vanuit school wel bij hem aanslaat. Aan het thuisfront heeft hij in dit geval niets. Want inderdaad omgeving: “Uiteindelijk moet hij het toch zelf gaan doen!”