20. aug, 2022

Zomaar een ontmoeting

“Wat vond het thuisfront ervan?”  Dat is de vraag die ik van iedereen krijg wanneer ik vertel dat ik een date had met mijn eerste jeugdliefde.

Jaren geleden kontakte hij mij via LinkedIn. Er volgde een korte uitwisseling van onze levens en woonplaatsen en zo had ik onthouden dat hij woonde waar wij heengingen. Vlak voor vertrek stuurde ik hem een berichtje en zo geschiedde.

Vijfendertig jaar geleden zaten we samen in de klas op het Johann-Gottfried-Herder-Gymnasium. We hadden drie jaar lang dezelfde, piepjonge mentor die nog vol idealen zat en veel tijd spendeerde aan het creëren van een lieve klas. En dat lukte. In mijn herinnering kon de klas lang kind zijn. Puberzaken zoals drank en sigaretten bleven lang buiten de deur.

Het enige dat telde op die leeftijd was hoe vaak jongens tegen je hadden gepraat of achter je aan waren gerend. Als ik heel soms wel eens mee mocht doen met een potje voetbal dan kon ik daar wel een week op teren.

En vanzelfsprekend was er ook één populaire jongen waarop alle meisjes verliefd waren, al had ik interesse in iemand anders. We drentelden al een tijdje om elkaar heen, maar het duurde tot aan mijn afscheidsfeest voor mijn verhuizing eer onze affectie in daden werd omgezet: een eerste zoen.

Het hele jaar zwijmelde ik over een romantisch weerzien langs de Rijn. Toen ik echter vol verwachting  de zomervakantie daarop op bezoek ging had hij een relatie met mijn beste vriendin. Toestanden volgden, doch de vriendschap overwon. Nog een jaar later was hij helemaal uit beeld en hadden onze beider liefdeslevens een ander vervolg gekregen.

Een beetje spannend vond ik het wel toen het moment daar was. Hadden we wel voldoende gespreksstof?! En natuurlijk dacht ik na over welke kleren ik ging dragen. Ik wilde er toch wel een beetje charmant opstaan, maar op vakantie met een beperkte garderobe en temperaturen van boven de dertig graden was de keuze gauw gemaakt.

Mijn vrees voor stiltes was gelukkig ongegrond. Onze levens toonden grappig genoeg veel overeenkomsten waar we de hele avond over praatten. Ook ging het veel over vroeger, over klasgenoten, leerkrachten en over wie wat waar. Het werd een warm weerzien, bij vlagen zelfs heet, maar wat wil je als je bij die temperaturen naar een hooggelegen uitzichtpunt loopt. En het thuisfront? Die werd er ondanks de hitte noch heet noch koud van. Gelukkig maar.