3. jul, 2022

Zomaar een teen

Ik heb nog twee minuten om de trein aan de andere kant van het station te halen en dus trek ik vastberaden een sprintje. Een intense pijnscheut vanuit mijn teen richting voet verstoort mijn sprint en noodzaakt mij om verder te huppelen. Gelukkig ben ik een geoefend huppelaar en bereik ik de trein nog net op tijd.

Ik weet niet meer wanneer en hoe de klachten rondom de ringteen van mijn rechter voet precies begonnen. Het was in ieder geval ver voor corona. Eerst had ik af en toe een pijntje maar tegenwoordig voelt het als een (teen)hernia. Het is alsof een uitstulping bij elke stap op een zenuw drukt en daarmee mijn hele voet uitschakelt. Gelukkig houdt de pijn van deze vorm van (teen)hernia maar heel kort aan en zijn er dagen, zelfs weken dat ik er helemaal geen last van heb.

Ik ben al vaak op zoek gegaan naar een zelfdiagnose, want na grondige inspectie van mijn voet zie ik dat de bewuste teen een lichte buiging richting middelteen maakt. Ik kan mij niet voorstellen dat deze minimale scheefgroei, de hevige pijnen kan veroorzaken. Ik was ook verrast te zien dat Google legio plaatjes van misvormde voeten en tenen ophoest die wel degelijk tot klachten kunnen leiden.

Gelukkig zie ik echter geen gelijkenis tussen mijn teen en een hamer-, klauw- of knobbelteen. Echt last heb ik bovendien alleen wanneer ik op blote voeten loop en dat doe ik dan ook niet altijd. En wat mij stiekem ook weerhoudt om actie te ondernemen is dat ik hele lelijke voeten heb.

Zo verstreken dagen, maanden en jaren en vond ik eerst corona maar later ook andere excuses om de huisarts niet lastig te vallen met mijn onnozele teen. Maar toen ik laatst toch mijn schaamte opzij moest zetten zetten voor een bevolkingsonderzoek verlengde ik het consult en toonde ik onder een stroom van excuses alsnog mijn teen. Hij keek aandachtig, wist het ook niet en verwees mij vervolgens naar een podotherapeut. Weer verstreken weken eer ik belde en omdat er blijkbaar veel meer mensen met klachten zijn duurt het ook nog weken tot ik daadwerkelijk terecht kan.

Diep in mijn hart vind ik het vooral veel gedoe voor een teen, maar wie weet kan ik nu nog erger voorkomen. Daarom onderga ik het traject geheel in stijl van het onderwerp, voetje voor voetje.