29. mei, 2022

Zomaar wat stof

En toen was het moment eindelijk daar dat ik ’s avonds onder de nieuwe douche kon douchen en ‘s nachts op de nieuwe wc kon plassen. Dat was een fijn gevoel.  Bijna even fijn was het gevoel een dag eerder, toen alle kartonnen dozen ineens weg waren, de fragiele glaswand op de gang was verdwenen en alles wat niet thuishoorde in mijn kleine werkkamertje weer op de juiste plek stond. Ik kon de meeste dingen in de rest van het huis zelfs aanraken zonder uitgemergelde vingers te krijgen. Kortom, ik had mijn huis weer een beetje terug.

Ruim zes weken daarvoor was de aannemer begonnen met het plaatsen van de langverwachte badkamer. Het was de dag die ik al acht jaar wist dat ging komen. Het geld was toen op geweest en de aannemer had de badkamer in spe casco opgeleverd. Na een voorbereiding van ongeveer een jaar ging de metamorfose dan eindelijk plaatsvinden.

De aannemer werkte wekenlang heel hard. Hij freesde, zaagde, stukadoorde, stortte en boorde. Toen het grove werk was geschied en ik het gevoel kreeg dat het einde in zicht was, bleken juist de kleine doch secure klusjes nog heel veel tijd te kosten. Ik kon hem wel wegkijken. En elke keer wanneer ik dacht dat alle stof was neergedaald, kwam er toch nog meer bij.

Tussendoor probeerde ik wel een beetje orde te scheppen door veel te zuigen en af en tot aan het afdekmateriaal te dweilen. Zo wilde ik voorkomen dat de familie stof en gruis door het hele huis zou verspreiden. Ook vlak nadat we met koffers vol vuile was terugkwamen van vakantie stond ik weer met de stofzuiger in mijn hand. De aannemer had gewoon doorgewerkt en terwijl alle tegels bij terugkomst op de muren van de badkamer zaten, zat het bijbehorende stof op de rest van het huis.

Het resultaat mag er zijn, maar de chaos in die zes weken kostte mij meer bloed, zweet en tranen dan verwacht. “Das Genie beherrscht da Chaoss” is eigenlijk mijn lijfspreuk, maar nu even niet. Het was niet alleen de chaos, mijn leefruimte werd al die weken in beslag genomen door werktafels, gereedschap, sanitair, werkmaterialen en andere benodigdheden.

Nu ik naar mijzelf kan kijken in een nieuwe, verwarmde spiegel die na een lange warme douche zelfs niet beslaat realiseer ik mij hoe schaamteloos mijn relaas eigenlijk is in deze tijd van oorlog en onzekerheid. Want, wanneer een aannemer de enige is die stof doet opwaaien  dan leid ik toch een behoorlijk zorgeloos leven.