7. feb, 2022

Zomaar een straathoek

Elk weekend neem ik me voor om me in te houden met de chips en elk weekend kan ik ze niet laten staan wanneer de zak éénmaal voor mijn neus staat. Vooral de gewone, naturelle ribbelchips, die zijn wat mij betreft het lekkerst. Er waren tijden dat één zak chips volstond en ik bakjes van veertig gram afwoog om aan de familie uit te delen. Die ligt echter ver achter ons, want tegenwoordig gaan er elk weekend wel vier zakken doorheen en daar ben ik mede debet aan. De ochtend erop heb ik steevast een schuldgevuld dat ik via een paar extra stappen van mij af probeer te lopen.  

Als ik kon toveren, toverde ik daarom een gezond alternatief dat ik met evenveel smaak en ook nog rond mijn vijftigste straffeloos kon eten. De kikkererwtenchips bevatten volgens de verpakking dan wel veertig procent minder vet, maar of ze nou echt zoveel gezonder zijn? Het blijft een gefrituurd product. En als ik erover nadenk, snap ik eigenlijk niet waarom knappe koppen op het gebied van voeding nog geen alternatief hebben uitgevonden. 

Het internet biedt wel wat suggesties. Zo maakte ik ooit boerenkoolchips die met smaak werden gegeten, al kan het ook de nieuwigheid zijn geweest. Je doopt de bladeren in sojasaus en legt ze vervolgens netjes op een rijtje naast elkaar op bakpapier in de oven. De eerste keer was een succes, de tweede keer blakerden ze snel zwart en de derde keer kon ik nergens de seizoensgebonden boerenkool krijgen. En terwijl je het in New York blijkbaar op elke straathoek kan krijgen, heb ik deze chips in Nederland nog niet ontdekt en heb ik ze daarna nooit meer gemaakt of gegeten. 

Afgelopen weekend heb ik opnieuw een gezondere snack geprobeerd die in opkomst lijkt: de geroosterde kikkererwt. Ik kocht een blikje erwten, ik spoelde ze af en liet ze uitlekken. Ik deed ze in een bak met olijfolie, mengde ze met olie en kruiden en roosterde ze een half uur in de oven. De geur was goed, de smaak wat droog en daarom at ik na de erwten toch ook nog een handje chips. 

Wie weet is deze snack ooit wel in Nederland op elke straathoek te verkrijgen. Dit weekend in ieder geval nog niet, maar dat kan ook met de harde wind en regen te maken hebben waar ik doorheen liep. Eenmaal thuis voelde ik me extreem voldaan, omdat ik ondanks het slechte weer toch de nodige stappen had gezet zo vroeg in de ochtend. En als ik voor dit goede gevoel een extra handje chips nodig heb, dan is dat tot en met een gevonden alternatief mooi meegenomen ;-).