19. dec, 2021

Zomaar een glinsterende bal

Het lijkt wel alsof een jaar door corona nog sneller voorbij gaat. De boom staat namelijk alweer een tijdje en ook de rest van de woonkamer bevat de kerstige details die elk jaar opnieuw uit een stoffige doos tevoorschijn komen.

Elke keer als ik naar de kerstboom kijk vraag ik me af waarom we eigenlijk een boom in huis halen en daar dan ook nog glinsterende ballen in hangen. (Onvoorstelbaar trouwens, dat er vroeger ook nog echte kaarsen in zaten) Toegegeven, de woonkamer ruikt even lekker, maar verder ben ik nog geen kerstboom tegengekomen die sfeer verhogend werkt. De familie denkt daar echter anders over en dit jaar zijn er zelfs nieuwe ballen bij gekomen.

Over het algemeen heb ik niet zoveel met deze periode en de bijbehorende feestdagen. Om drie uur wordt het al donker, kerstdiners worden gehypet en van het knalfeest met oud en nieuw wordt elk jaar verwacht dat het voor eeuwig in het geheugen gegrift blijft. Ik kan mij echter geen één oud en nieuw herinneren dat mij is bijgebleven vanwege het knalfeest, al was het lang geleden wel de avond dat voor mij te veel kurken knalden en ik voor het eerst ‘champagne’ dronk. Het was ook de laatste keer dat ik champagne dronk, want ik eindigde die avond onder een koude douche.

Maar gelukkig hebben we de kerstkaart nog. Ik houd de traditie graag in stand en stuur al jaren een beperkt aantal zelf-gefotoshopte kaarten. Niet per se omdat de ontvangers dat zo op prijs stellen, maar omdat ik het zelf zo leuk vind om een projectje te hebben. Hoe leuk is het om iets eigens te creëren en dus verschijnt er begin december een mapje Kerstkaart op het bureaublad van de laptop. Vanaf dat moment vult het mapje zich langzaam met ideeën en na verschillende proefdrukken zit er op een gegeven moment een definitieve kerstkaart in, waar vooral ikzelf heel vrolijk van word. Voor de mogelijkheid om Kerstkaart4.jpg te kunnen maken neem ik een gehypet kerstdiner onder de boom voor lief en doe ik een paar minuten na middernacht enthousiast mee aan de appgekte door iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen.

Vanaf volgende week komt er trouwens een timmerman die wat klussen in huis gaat doen. Hij maakt onder andere een hangkast die helaas op de plek komt te hangen waar de kerstboom normaliter staat. Dat biedt perspectief. Misschien lukt het mij om volgend jaar enkel een spreekwoordelijke boom op te zetten over wat te doen met al die glinsterende ballen.