21. nov, 2021

Zomaar een tablet

Mijn shampoo bar is bijna op. Het is een stuk zeep waarmee ik sinds een half jaar mijn haren was nadat een vriendin erover vertelde. Het idee is dat het beter is voor het milieu omdat de zeep plasticvrij is en het gebruik van een stuk zeep drie tot vier plastic flessen voorkomt.

Rond diezelfde periode kreeg ik ook een flesje tandpastatabletten. Deze moeten op hun beurt de tandpastatube vervangen die niet afbreekt en ook nog eens veel CO2 uitstoot veroorzaakt wanneer hij wordt verbrand. De tablet crush je met de tanden, waarna je gewoon kan poetsen. Terwijl ik de bar braaf gebruik, heb ik op de een of andere manier nog geen tandpastatablet in mijn mond gecrusht.

Door alle initiatieven om mij heen vraag ik mij steeds vaker of ik niet duurzamer kan leven en hoe dat dan moet. Jaren geleden kocht ik al eens een “milieuvriendelijke” auto. Ik betaalde twee jaar geen wegenbelasting om er achter te komen dat er een sjoemeldiesel in mijn auto zat. Zo moest het dus niet.

Op dit moment doe ik alleen de standaard dingen: afval scheiden, minder vlees eten, een opvouwbaar tasje meenemen en één stuk zwerfafval rapen tijdens een wandeling wanneer het niet te vies is. Maar het huis is niet bijzonder goed geïsoleerd huis, we hebben geen zonnepanelen en we rijden niet elektrisch.

Wat betreft elektrisch rijden las ik trouwens laatst voor het eerst over de kobalt ellende in Congo. Kobalt is nodig voor de huidige generatie accupakketten. Het mineraal wordt echter vaak onder erbarmelijk omstandigheden door kinderhanden uit metersdiepe en instortende mijnen opgegraven. “Gelukkig heb ik mijn mobiele telefoon al ruim vijf jaar,” dacht ik een beetje opgelucht. Maar ook een elektrische auto heeft een accu die kobalt nodig heeft. Moeten we dan niet eerst iets aan die misstanden doen voordat we massaal elektrisch gaan promoten? Of is dat stemmingmakerij?

Net als de zonnepanelen die niet allemaal even duurzaam zouden zijn. Voor de productie van het benodigde silicium is een extreem veel energie nodig en dus moet je eigenlijk kijken naar hoe een bedrijf silicium produceert en of het daar groene stroom of kolen voor gebruikt.

En dus denk ik voor nu nog even verder over hoe te verduurzamen tussen de eigen muren en stiekem weet ik wel nog een stapje te verzinnen. Ik vind lekker warm en lang douchen zo ontspannend en fijn dat ik elke dag een bijdrage zou kunnen leveren aan een beter milieu door mijn douchebeurt enigszins in te korten. Daar ga ik mijn tanden maar eens inzetten en dan stop ik er gelijk een tandpastatablet bij.