11. jul, 2021

Zomaar een sluis

Maanden geleden leek het mij nog zo’n goed plan om met een motorboot door Friesland te varen. Het leek mij het ideale concept in corona tijd: een avontuur, dat ons met het eigen huishouden en in eigen land, langs pittoreske Friese steden zou leiden. Het was in ieder geval een keer heel iets anders dan met de auto naar Frankrijk.

Ik plantte het zaadje en kreeg gelijk enthousiaste respons. Even later was daar die boot en de belofte dat we een vaarcursus konden doen. Iedereen om mij heen vindt het nog steeds een leuk idee, maar nu het bijna zover is begint de twijfel toe te slaan. Want, hoezo is een boot van bijna elf meter lang vaarbewijs vrij?

Aanvankelijk zag ik ons vooral relaxed door brede wateren van Friesland varen, af en toe zwaaiend naar boten die ons tegemoet kwamen. Dat ik op die wateren ook wel eens een sluis zou tegenkomen realiseerde ik mij pas later en dat was misschien wel een beetje dom. Een zoektocht naar sluizen levert namelijk een oneindige reeks filmpjes over sluizen stress op. Filmpjes met boze mensen in de hoofdrol en echtscheidingen als gevolg .

En dan heb je nog het Nederlandse weer. Ik had bedacht dat we op een boot konden genieten van het buitenleven in combinatie met de faciliteiten aan boord, alleen moet het niet de hele week regenen. Hoe groot elf meter ook lijkt, de binnenruimte is beperkt voor een gezin met twee kinderen, die elkaar in een ruim huis niet eens zonder kleerscheuren kunnen passeren.

Maar, het regent natuurlijk nooit een hele week en ik ga er dus vanuit dat we een keer gebruik kunnen maken van het zwemplateau en de zwemtrap. Bovendien hebben een schipper die de eerste ochtend meevaart en ons hopelijk goed op weg helpt. En als het echt niet verantwoord blijkt, dan leggen we de boot gewoon ergens aan en ontdekken we de Friese steden al fietsend.

Het verblijf op een boot is een avontuur voor ons allemaal. Anouk gaat vast op zoek naar alle kastjes en handigheden aan boord om ze vervolgens in De Sims na te bouwen. Kasper wordt de co-kapitein die assisteert bij het sturen en goed kan helpen als dat moet. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat iedereen op de boot hard werkt om het leuk en gezellig te houden. Vloeken als een bootwerker, dat doen ze maar thuis.