24. mei, 2021

Zomaar een kleur

Ik ga al jaren naar de kapper met de Kinki naam. Lang geleden, toen ik nog in Amsterdam woonde, kon je er nog geen afspraak maken en moest ik zowat voor de deur kamperen om dezelfde dag nog aan de beurt te komen. Het bezoek eindigde nooit teleurstellend en dus ben ik ze in Haarlem trouw gebleven. Gelukkig kan je tegenwoordig wel gewoon een afspraak maken.

Dat je een afspraak kan maken is niet het enige verschil met vroeger bedacht ik mij na mijn laatste bezoek, toen ik gekapt en weer tevreden de salon verliet.

Net afgestudeerd en in de grote stad Amsterdam werd ik heel verlegen van een bezoek aan de kapper. Ik vond mijzelf weinig Kinki en had ook weinig Kinki wensen voor mijn haar. Het personeel daarentegen deed de naam van de salon alle eer aan. Zodra ik de drempel van de salon overging  boezemden piercings, tattoos, gekleurde kapsels en extravagante kleding mij nog meer ontzag in. Ook de muziek was van het genre dat iedereen op leek te zwepen behalve mij.

Eenmaal aan de beurt sprak ik verontschuldigend mijn wensen uit. Beetje highlights, beetje lowlights, beetje knippen en dus weinig gekkigheid. Vanzelfsprekend meende ik de teleurstelling in de ogen van de kapper te zien, die mijn haar het liefst eerst met een tondeuse had bewerkt en vervolgens pimpelpaars had geverfd. Daarna volgde een urenlange sessie waarbij ik zelf de stroken aluminiumfolie om een plankje heen moest wikkelen. Daar werd ik zenuwachtig van, omdat ik weinig tijd had om het plankje op het juiste moment en op de juiste manier aan te bieden.

En terwijl ik krampachtig met de folie bezig was probeerde de kapper nog een gesprek op gang te brengen. Ik had echter een burgerlijke baan, had geen spannende plannen, bezocht geen hippe festivals en überhaupt leed ik in zijn ogen vast een kleurloos bestaan. Heel spraakzaam was ik dus niet en met elke strook aluminiumfolie voelde ik mijzelf kleiner worden.

Gelukkig zit ik tegenwoordig een stuk relaxter in de stoel en ben ik van dat gepriegel met die folies af. Helaas brengt een ontmoeting met een nieuw persoon of nieuwe situatie nog wel hetzelfde gevoel met zich mee. Een ander is bij voorbaat knapper, leuker, beter en slimmer dan ik. Objectief weet ik wel dat het misplaatst is, maar ik ben gewoon snel onder de indruk en dan lijkt het gras gauw een stuk groener. Had ik misschien  in plaats van saaie high- en lowlights toch ooit kleur moeten bekennen, al was pimpelpaars de verkeerde keuze geweest.