27. mrt, 2021

Zomaar een huid

Anouk heeft last van een droge huid in haar gezicht. Wanneer ze goed smeert is er niets aan de hand, maar als ze dat niet doet krijgt ze schilfers. En met schilfers in het gezicht gaat een puber niet naar school, ook niet na maanden van online onderwijs. Het bracht de afgelopen tijd in ieder geval de nodige spanningen met zich mee.

“Die huid, onderschat niet wat het doet met een kind/puber/jongere. Ik heb zelf een slechte huid en me daardoor altijd onzeker gevoeld” appte een vriendin.  Maar onderschatten doe ik het zeker niet.

Sinds ik me kan herinneren heb ik last van de couperose onder mijn ogen. Ik wist vroeger natuurlijk niet dat die rode puntjes zo heetten, maar ik had altijd een bleek gezicht met rode puntjes onder mijn ogen die bij inspanning, rust, kou of hitte nog vuriger werden. En ik vond het vreselijk. In mijn beleving maakten zij mij lelijk en was mijn gezicht één rode stip. Sinds ik mij kan heugen ging ik op onderzoek uit en droomde ik van een remedie.

Ooit zei iemand dat het allemaal kleine pukkeltjes waren en dus smeerde ik vlijtig met Clearasil. Toen ik schilfers kreeg en de situatie eerder verslechterde ben ik daar maar mee gestopt. Later hoorde ik dat je rood met groen moet camoufleren en kocht ik vol verwachting een groene afdekstift die de gewenste egale huid zou opleveren. Helaas kleurde het hele gebied onder mijn ogen groen en dus belandde de stift ook snel in een la.

Inmiddels ben ik ouder en wijzer, komt mijn schoonheid natuurlijk van binnen en weet ik dat niemand die rode punten onder mijn ogen überhaupt ziet. Ze worden zelden meer roder en ik kan ze met een normale foundation prima camoufleren. En toch, ik zie ze altijd, elke keer als ik in de spiegel kijk en daarom komt nu dan toch de remedie.

Laserstralen gaan een einde maken aan de rode punten en nog wat andere vlekjes die er inmiddels zijn. Ondanks dat iedereen zal zeggen dat het nergens voor nodig is, dat het overdreven is en dat ze het verschil niet gaan zien, ben ik blij. Het is geen rationeel besluit, maar één gebaseerd op een jarenlang verlangen.

Gelukkig heeft ze nu weer een babyhuid, maar onderschatten doe ik Anouks droge huid dus zeker niet. Ik heb haar een paar keer ziek gemeld, want ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om in iemands huid te kruipen.