8. jul, 2020

Zomaar een badge

Afgelopen dagen kon ik me even heel goed identificeren met mijn zoon. Ik snapte namelijk ineens hoeveel moeite het kost om te leren wanneer je de stof niet boeiend vindt en je het gevoel hebt dat de kennis geen enkele toegevoegde waarde oplevert.

Morgen heb ik het AZ-900 - Microsoft Azure Fundamentals examen. Dat is een moetje vanuit het werk omdat alle applicaties naar de Cloud gaan. Maanden geleden volgde ik de bijbehorende cursus, waarbij ik acht uur lang luisterde naar een docent die een samenvatting van de Azure catalogus presenteerde. Ik deed echt mijn best om te blijven luisteren en heb er tweeëntwintig pagina’s vol aantekeningen aan overgehouden.

De hoop iets met deze aantekeningen te kunnen verloor ik snel en dus begon ik afgelopen zaterdag opnieuw met het doornemen van de theorie en het maken van een samenvatting.  Dit keer leverden de samenvattingen achtendertig pagina’s op, maar dat ik er nou zo veel van begreep en/of onthield. De eerste dagen leek echt niets te beklijven.

Op de afdeling hebben verschillende mensen hem al gehaald. Op LinkedIn zie je dan een mooie badge verschijnen. Bovendien is iedereen ervan overtuigd dat ik hem vanzelfsprekend haal.  Normaliter zou ik mij gevleid voelen, maar nu voel ik alleen maar druk en dat is niet bevorderlijk.

Het is ook wel heel lang geleden dat ik een examen heb gemaakt dat er toe deed. Ik kan me nog goed herinneren hoeveel moeite ik had met de juist/onjuist manier van toetsing tijdens mijn studie in Maastricht. Ik heb een hoop punten verspeeld doordat ik stellingen zo overduidelijk juist of onjuist vond dat ik er een adder bij verzon en vervolgens het verkeerde antwoord gaf. Ik vind het nog steeds een stomme manier van toetsing, al ben ik heel blij dat het examen van morgen geen open vragen bevat. Bij open vragen moet je de materie echt snappen, nu moet ik het kunnen opdreunen.

Sinds vanmiddag heb ik er wel vertrouwen in. Uiteindelijk zijn het de vele proefexamens die mij hopelijk van de juiste dreunkennis hebben voorzien. Als ik hem niet haal dat ligt het aan het feit dat ze met een nieuwe reeks vragen zijn begonnen of aan het feit dat de catalogus is uitgebreid met een appendix die nog niet is behandeld. Ik vind in ieder geval dat ik er genoeg voor heb gedaan en niets heb laten liggen.

Ik hoop maar dat ik morgen ook mijn badge mag plaatsen. Het afvinken van dit moetje geeft vast voldoening, want vanzelf ging het niet. Misschien moet ik voordat het schooljaar weer begint eens op zoek naar waar Kasper voldoening uit haalt. Kan ik vervolgens in de catalogus op zoek naar de juiste cloud oplossing.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina