29. mrt, 2020

Zomaar een spel

Op dit moment lees ik overal quarantaine tips over hoe het gezond en gezellig te houden in huis. Ik ben daar best ontvankelijk voor. Ik begin vol goede moed met de implementatie om vast te stellen dat het hier altijd anders gaat dan de theorie doet vermoeden. En toch zijn er drie tips die vooralsnog voor mij werken.

De eerste tip betreft het ochtendritueel. Ik ben groot fan van een huispak en er zijn genoeg weekenddagen dat ik geen zin heb om mij op te maken, omdat ik toch het huis toch niet uit ga. De verleiding is groot om dat nu ook te doen. Voor het werk mag ik de camera toch niet gebruiken omdat de VPN-verbinding vooralsnog overbelast raakt. En dat is inderdaad geen goed idee. Er is een groep mensen dat een zogenaamd blotebillengezicht krijgt als ze zich niet opmaakt en tot die groep behoor ik ook. En, het doet toch iets met je gemoedstoestand als je in de spiegel kijkt en je er minder charmant uitziet dan mogelijk. Daarom trek ik elke ochtend gewone kleren aan en maak ik me op. Ik zou wel iets meer variatie in mijn kleding kunnen aanbrengen. Dat is een leerpunt voor volgende week.

De tweede tip betreft de dagindeling. Wij maken sinds vorig weekend elke avond een schema voor de volgende dag en schrijven dat op een whiteboard. Lessons learned zijn dat het schema niet te gedetailleerd en inderdaad niet te ambitieus moet zijn. Het moet enkel duidelijkheid geven over de structuur en over welke hoofdtaken die dag gedaan moeten worden. Het schema werd de eerst dag met veel enthousiasme ontvangen door de kinderen maar op dag drie was de nieuwigheid er alweer vanaf. Ik ben er alleen achter gekomen dat het schema mij wel rust brengt en dus houden we het ritueel er voorlopig in.

Ondanks dat het schema beweging als vast onderdeel kent merk ik dat ik en vooral de kinderen niet genoeg bewegen. Springen op de trampoline was al snel te saai, wandelen in de wijk is stom en de beweging de scholen aanbieden slaat ook niet helemaal aan. Het enige dat zonder dwang voor beweging zorgt is het overslaan van de ballonnen die nog over zijn van Anouks verjaardag. Het is wel een dure sport gebleken, want vrijdag sloeg Anouk in haar enthousiasme het frontje van de thermostaatklok eraf.

De laatste tip heeft te maken met gezelligheid in huis. Het is de tip waar ik me het meeste toe moet zetten, maar ook de tip met het meeste resultaat hier in huis. We spelen elke avond om zeven uur een spel met zijn vieren. Welk spel dat is wordt de avond van te voren bepaald en op het whiteboard gezet. Gisteren hebben we gesjoeld. Gelukkig won Anouk alsnog, nadat Kasper in de eerste ronde bijna haar puntenaantal al had geƫvenaard, anders hadden we (een) hoog spel gespeeld met de resulterende gezelligheid.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina