1. dec, 2019

Zomaar een optreden

En toen was het alweer eind november (geweest); het begin van een drukke periode waar ik wel energie van krijg: een verjaardag, een surprise met gedicht voor school, een surprise of gedicht voor thuis, een kerstkaart, een kerstdiner op school, een kerst thuis, nog een verjaardag en oud en nieuw.

De eerste verjaardag, de veertiende van Kasper, is ondertussen achter de rug. Het voelt stoer om een zoon van veertien te hebben; het klinkt ook zoveel ouder dan dertien. Dat komt misschien doordat ik zelf best veel herinneringen heb aan toen ik veertien was. De jaren zijn, zoals door iedereen is voorspeld, snel voorbijgegaan, maar daar ben ik niet per se rouwig om. De buren herinneren mij regelmatig aan de hectiek en dynamiek van kleine kinderen. Op zijn verjaardag dacht ik aan die eerste nacht, toen hij in de wagen naast ons bed lag en maar niet stopte met huilen, terwijl ik van alles probeerde om hem te troosten. Iedereen heeft het altijd over de bevalling, maar het echte werk begint pas na de bevalling en stopt ook nooit meer. De geboorte maakt de navelstreng onzichtbaar en die zorgt door de jaren heen voor genoeg emotionele achtbanen.

“Mam, je bent er morgen toch wel bij hé”, zegt een schattig jongetje met een zoetsappig stemmetje tegen zijn van-de-griep-snotterende-en-tranende moeder. “Tuurlijk schatje”, zegt de moeder, die zich zichtbaar beroerd voelt en nog maar eens haar neus snuit. Het is het begin van een reclamespot voor Echinaforce Hot Drink en Tabletten tegen griep. Op Youtube vind ik het volledige filmpje en scoort het innemende jongetje, onder toeziend oog van opgeknapte moeders, de winnende. We kunnen wel mopperen over Van Engelshoven die een einde wil maken aan stereotiep speelgoed, maar dit filmpje toont aan dat het hoog tijd is om iets te doen aan stereotiepe beeldvorming. Waarom zit daar geen vader aan dat bed? Waarom zegt ze “tuurlijk schatje” in plaats van “nu even niet”? Waarom moet ze überhaupt altijd overal bij zijn? Waarom is er voor haar #geentijdvoorgriep? En waarom is het een hoogblond jongetje en heeft hij geen balletvoorstelling? En waarom gaat het daar niet over in Ladies Night?

Ik draaf door, maar ik vind het stom en gemeen dat media opzettelijk misbruik maken van mijn plichtsbesef. Ze praten mij een schuldgevoel aan, zodat ik een product koop, dat niet eens werkt en niet nodig hebt. In de afgelopen veertien jaar heb ik in ieder geval amper een optreden van Kasper gemist en daar heb ik geen Echinaforce Hot Drink en Tabletten voor nodig gehad … 😉 Zover mijn verzet tegen de beeldvorming.

nb Het reclamefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=rq1OCmQiRpc

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina