28. mei, 2019

Zomaar een inzicht

Afgelopen week had ik voor het eerst een teamdag met het nieuwe team. We begonnen gemoedelijk met een kennismaking aan hand van een typerende foto die je recent met je mobiel gemaakt had. Daarna gingen we in een cirkel staan en moest iedereen twee keer een stap naar voren zetten. De eerste keer moest je een kernkwaliteit van jezelf benoemen. De tweede keer een verbeterpunt. Tot mijn verbazing sloot de eerste voorstapper zijn eerste ronde af met de woorden: “And I am not modest.” Het heeft blijkbaar iets bij mij losgemaakt, want ik heb het ondertussen al aan verschillende vriendinnen verteld.

Op een andersoortige dag leerde ik aan hand van het Kernkwadrant dat ik een allergie heb voor arrogantie. In mijn wereld doe ik iets nooit helemaal goed en is er dus altijd ruimte voor zelf kritiek en verbetering. Volgens het kwadrant houden de mensen die uitblinken in assertiviteit mij die spiegel voor en zo ontstaat een allergie. Als ik op internet kijk eindigen al mijn kernkwaliteiten in een allergie voor arrogantie. Best knap dat ik het dan al twintig jaar volhoud in een mannenwereld.

Het goede nieuws is, dat ik over mijn allergie heen aan het groeien ben. Ik heb steeds meer bewondering voor mensen die (wel) weten wat ze kunnen en dat ook uitspreken. Bescheidenheid siert wellicht de mens maar wanneer je voor die sier steeds schouderklopjes nodig hebt dan wordt het vermoeiend. Zo was ik laatst oprecht trots op mijn dochter toen ik in haar nawoord las dat ze het werkstuk heel goed gelukt vond. Misschien moet dat dus maar mijn vebeterpunt worden op een volgende teamdag: I don’t want to be so modest anymore! En zo bracht deze zoveelste dag ook weer een nieuw inzicht.

De afgelopen twintig jaren heb ik al heel wat teamdagen gehad. In de kern waren ze allemaal hetzelfde. Beetje kennismaken, beetje reflectie en een beetje teambuilding. Alleen de gehanteerde projectaanpak of methode wisselt. Elke keer is hoe we het nu doen (nog) beter dan hoe we het vroeger deden. Net als met wasmiddel. Dat wordt volgens de reclames ook al jaren steeds beter, terwijl ik vroeger ook heus in schone kleren liep...

Voor mijn bloglezers zou ik ook graag een teamdag willen organiseren. Dat waren er afgelopen paar dagen namelijk ineens ruim duizend. Eerst kennismaken en vragen waar ze zomaar vandaan komen en dan snel die cirkel in. Bij de eerste stap wil ik horen wat ze goed vinden en vervolgens wat ik kan verbeteren. Wanneer ik dat aan een vriendin vertel, krijg ik een streng antwoord. Gewoon genieten van de aandacht (punt). Ze heeft gelijk. Ik heb nog een lange weg te gaan voordat ik mijn nieuwe verbeterpunt kan afvinken. Gelukkig laat de volgende teamdag vast nog wel even op zich wachten.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina