2. dec, 2018

Zomaar een zachte g

“Patty Brard elke vrijdag met eigen rubriek in RTL Late Night”, lees ik op Nu.nl als ik het nieuws scan. Toch benieuwd naar wat ze toevoegt, kijk ik later op de dag Patty’s eigen rubriek terug. Ze behandelt de terugkeer van Arie Boomsma bij de EO (?), gooit het veel gehoorde kinderfeest argument in de pietenstrijd en toont de alom bejubelde foto van het bibberende meisje in Virgil’s jas. Allemaal oud nieuws dat al veel besproken is. Tot slot toont ze een filmpje van een kat die rare sprongen maakt op een in ijs bevroren vis. De context daarvan is mij onduidelijk. Nee, het is (nog) niet bepaald de rubriek die Twan gaat redden.

De berichtgeving brengt de eigen rubriek echter als noviteit en dat verbaast me. Hoe graag was ik een vliegje aan de wand tijdens de redactie vergaderingen. Hoe ontstaat zo’n eigen Patty rubriek? Gaat er een brainstorm sessie aan vooraf? Wat moet het toevoegen? En wat zou Twan zelf van Patty vinden? Ik vind het zelf namelijk helemaal geen combinatie. Krijgt Patty de vrije hand of is ze spreekbuis? Eigenlijk had ik er vanaf het begin natuurlijk al willen rondvliegen. De keuze om Twan naar RTL te halen intrigeerde mij gelijk. Ik kijk regelmatig naar het programma om te zien hoe het zich ontwikkelt. Wie kwam er op het idee om de welbespraakte, goed gekapte, ietwat intellectuele Twan Huys met zachte g van Nieuwsuur naar RTL te halen om de goedlachse, spontane, allemansvriend Tan te vervangen? Van Tan naar Twan was vanaf het begin een opmerkelijke en veelbesproken zet. Daar moet toch heel goed over nagedacht zijn. Althans, dat verwacht ik dan. Welk plan is er bedacht om hem te transformeren van de zakelijke, nieuwsfeiten presentator naar de gezellige talkshow host waar het RTL publiek op zit te wachten? Ze hebben toch wel bedacht dat het RTL publiek een andere is dan dat van Nieuwsuur? En gezien de concurrentie moet er toch iets extra’s gebracht worden om deze overstap te laten slagen. Vanaf het begin waren er voldoende criticaster en was de uitdaging zichtbaar.

Maar gek genoeg is de opzet van het programma dezelfde, het tijdstip hetzelfde, Twan’s uiterlijk niet veranderd en zelfs de naam RTL Late Night is ongewijzigd. Wat was dan het plan? Was er wel een plan? Geen voelsprieten, overschatting of arrogantie? Ze wilden de Twan van College Tour maar waarom maak je dan een talkshow? Ik dicht ze vermoedelijk te veel visie toe. Waarschijnlijk verwachtten ze dat het vanzelf goed zou komen. En waar zijn de verantwoordelijken nu? Er is al veel over gezegd en geschreven, maar ik snap het nog steeds niet hoe je iets zo foutief kan inschatten…

Misschien kunnen ze Sander van der Pavert vragen om een nieuw voorkomen voor Twan te creëren dat in de smaak valt bij het publiek. Dat heeft voor het Koningspaar ook heel goed gewerkt. Ik betwijfel of Willem Alexander en Maxima net zo populair waren geweest zonder hun evenknieën Willy en Max. Door het gebruik van bestaand beeldmateriaal met voice-over lijkt het net alsof ze ons een kijkje in hun leven geven. En wat zijn ze toegankelijke en sympathiek door de accenten, de onnozelheid, de onbeheerste lach van Maxima, de man-vrouw gesprekken, de ouder-kind scenes, de humor en de branie van Willy. Een Twan met een beetje zelfspot, beetje medeleven en een beetje tranen. Dat werkt voor Beau tegenwoordig ook goed. En om hem te onderscheiden krijgt hij dan nog een gezellig, Brabants accent, waarbij je zijn beschaafde Limburgse, zachte g wat uitvergroot. Een Lucky Twan rubriek levert vast meer kijkers op dan die van Patty.

Als RTL zijnde zou je Sander van der Pavert ook een vast contract aanbieden. Ik vermoed namelijk dat Paul de Leeuw hem ook nodig zal hebben.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina