17. sep, 2018

Zomaar vaderen

Dit is de tweede eindopdracht voor mijn cursus. Opdracht was een column te schrijven ahv een artikel op nu.nl. 

Artikel:

https://www.nu.nl/binnenland/5458100/achterstelling-vrouwen-arbeidsmarkt-kost-nederland-100-miljard-euro.html

Tekst:

We lopen als maatschappij een bedrag van 221 miljard euro mis omdat vrouwen niet dezelfde positie op de arbeidsmarkt innemen als mannen. De onderzoekers van McKinsey spreken van een voor Nederland “typisch” complex systeem dat zichzelf in stand houdt; vrouwen werken te vaak parttime en hun percentage in top posities blijft achter. Ondanks de vele aandacht in de media zie ik het betoog voor een hogere vrouwenparticipatie bij de bevolking niet landen. Vrouwen zien het nut van financieel zelfredzaam zijn niet en hebben een man die ze niet verlaat. Mannen aan hun kant verwarren nog steeds de waardevolle soft skills met zachtmoedig en het belang van diversiteit met positieve discriminatie. Ze liggen op één lijn bij het gebruik van de opvoeding als stokpaardje voor het parttime werken van de vrouw. Natuurlijk de vrouw want die verdient nou eenmaal minder.

Als fulltime werkende, financieel zelfredzame moeder vind ik het een intrigerend onderwerp. Zowel de berusting in financiële afhankelijkheid als ook het gemis aan vrouwen in de top. Ik word omringd door vrouwen die parttime werken omdat ze willen moederen. En die kans krijgen ze op de basisschool volop. Nederland kent op veel scholen nog steeds een lange middagpauze waarin kinderen thuis de boterham kunnen eten. De ouderparticipatie is bovendien dusdanig dat je er dagen zoet mee kan zijn (kijk naar de Luizenmoeder). En het is wat we willen en wat ons voldoening geeft. De enige manier om dit te stoppen is het wegnemen van die prikkel. Een continu rooster met vijf gelijke en liefst wat langere dagen waarbij school zelf de boontjes dopt creëert in ieder geval een tijdspanne waarin vrouwen niet kunnen moederen. De invoering van het continurooster is bij ons op school al tot twee keer toe afgewezen door de ouders.

 En nu het doorstromen van vrouwen in het bedrijfsleven. Waar onderwijs te talig en feminien is voor jongens zijn bedrijven vaak te bèta en masculien voor meisjes. Waar een man zonder schroom solliciteert op een functie die hem leuk lijkt, wacht een vrouw tot ze ergens voor gevraagd wordt en toetst dan nog of ze wel aan alle kwalificaties voldoet. Goede begeleiding van vrouwen vergt nou eenmaal een andere aanpak dan de ‘begeleiding’ van mannen. “Alles wat je zelf wil is mogelijk” moet verboden worden en vervangen door steuntjes in de rug. Soort zoekt soort moet doorbroken worden door diversiteit wat veel meer is dan meer vrouwen aan het werk. Geen nieuws en vaak benoemd in de media.

 Ik heb zo het vermoeden dat het onderwerp nog vaak aan bod zal komen en hopelijk ontstijgt het ooit de media. Wanneer gaat 221 miljard als een probleem voelen en gaan we moederen en vaderen. Vaderen wordt nooit gebruikt terwijl het wel voorkomt in de van Dale.

Als Rutte had gezorgd voor een gelijke verdeling in het kabinet tussen mannen en vrouwen, had hij een gedeelte van de kosten voor de afschaffing van de omstreden dividendbelasting wellicht al terugverdiend.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina