17. aug, 2018

Zomaar wat rommel

Gisteren heb ik mijn laatst rit gemaakt in mijn geliefde en vooral eigen Fabiaatje, de auto waar ik de afgelopen zeven jaren toch 115.000 kilometers mee heb gereden. Hij werd in 2011 als een milieuvriendelijke auto verkocht; ik hoefde geen BPM te betalen en de eerste twee jaren ook geen wegenbelasting, voor mij toen mede een argument om de auto te kopen. Het was al de derde Skoda Fabia die ik kocht. Ik begon met een Skoda Fabia omdat het de goedkoopste lease auto was met vijf deuren en airco. Daarna heb ik er één tweedehands gekocht en uiteindelijk ben ik met een hele nieuwe geëindigd. Ik ben altijd heel blij en tevreden geweest met mijn lelijke eendjes al gingen de lampjes van alle drie wel vaak stuk. Groot was de verbazing toen ook ik een informatieve brief over sjoemelsoftware kreeg! Tijden veranderen en mijn auto was zomaar niet meer zo milieuvriendelijk...

Vandaag is hij ingeruild, samen met de grote Volvo. We gaan terug naar één auto, waarbij er ook nog een concessie wordt gedaan in de grootte van de overgebleven familiewagen. Dat is mijn schuld. Ik word de hoofdgebruiker en heb nooit vriendjes kunnen worden met de/een grote auto. Bij het leeghalen gisteren avond voelde het wel gek, alsof je weer een tijdperk afsluit. Het voelt ook een beetje alsof ik mijn zelfstandigheid opgeef. Zeker sinds de aanwezigheid van alle navigatie mogelijkheden bracht mijn Fabia mij overal; de auto was zo ook een beetje een tweede huisje. Een huisje waar ik me autonoom in kon gedragen! Ik was er de baas, kon er zoveel rommel maken als ik wilde en naar mijn eigen radio programma's en muziek luisteren. Gisteren heb ik er een stuk of twintig cd’s uitgehaald die ieder hun eigen verhaal hebben. Wanneer ik ze ‘doorblader’ maken de herinneringen mij een beetje melancholiek. Herinneringen van mijn ritjes alleen in de auto en van ritjes samen met de kinderen. Zodra de heer des huizes meeging werd er toch vaak gekozen voor de Volvo en raakte ik mijn autonomie kwijt.

De luister cd ‘Kareltje & Sjonnie’ bijvoorbeeld: ik weet zeker dat de kinderen de liedjes, de teksten, stemmetjes, intonaties en klemtonen zo kunnen imiteren. Deze cd is grijs gedraaid in het tijdperk van voor de apparaten. Veel uren zijn met deze vrienden gedood die voor altijd ergens in ons brein aanwezig zullen zijn. Mijn favoriete liedjes van Keane zette ik op als ik te veel aan stoom en prikkels moest afblazen, meestal op weg van mijn werk naar huis. De liedjes op ‘Auf Deutsch’ hielpen in de files omdat ik heel hard kon meebléren en het karakteristieke accent van Theo Jurriens dat hij heeft bij het beantwoorden van 50 superslimme kindervragen wordt hier thuis nog vaak nagedaan; de puistjesvraag in de phubhertheeiit komt gezien de leeftijd van de oudste nog vaak langs. ‘Warme handen koude voeten’ van Dirk Scheele heeft ervoor gezorgd dat de kinderen nog wat kerstliederen kennen en afgelopen week draaiden we nog “Boerenlul” van Paul de Leeuw. Een hit bij de kinderen, omdat de titel veelvuldig voorkomt in het lied en ze dus legitiem heel hard een 'verboden' woord mogen meezingen!

Ik kom ook de cd ‘Crematie Jaap Heeres 2015’ tegen. Daar heb ik aanvankelijk ook vaak naar geluisterd. Een maatschappelijk werkster van het verpleeghuis waar hij zat deed het woord. En dat deed ze heel mooi. Het gaf mij het gevoel dat er minimaal één iemand in dat hele huis was geweest die hem menswaardig had behandeld. Het is alweer drie jaar geleden dat hij veel te jong en na de lijdensweg die Parkinson heet overleed. Vandaag zou hij 78 zijn geworden. Misschien is het dus niet toevallig dat wij vandaag onze nieuwe tweedehands Golf in ontvangst nemen. In de familie was er eigenlijk altijd wel een Golf aanwezig. Hij zou de keuze vast goedkeuren.

Op naar een nieuwe auto, op naar nieuwe ritjes. Concessie in grootte is gecompenseerd door hoeveelheid opties. Alles zit erop en eraan, zelfs nog een cd speler, al zit die weggestopt in het dashboardkastje. De cd heeft ook al een hele tijd plaats gemaakt voor andere muziekbronnen. Nog 5 maanden heb ik de tijd om te leren hoe ik via touch screen met blue tooth apparaten kan verbinden om zo te luisteren naar dynamische samengestelde afspeellijsten. Van een krassende naald op de langspeelplaat, incompleet opgenomen liedjes op een cassettebandjes, haperende cd’s naar een op maat en mood gemaakte afspeellijst in Spotify?! Tijden veranderen. Maar rommel zal ik altijd blijven maken.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina