17. sep, 2017

Zomaar wat kosten

Afgelopen vrijdag scheen de zon ineens een paar uurtjes en werd ik naar de stoel in de voortuin gezogen! Ik moest er gewoon een half uur in gaan zitten, wat een genot na al die nattigheid. De overgang vanuit de hitte in Italië (zo blij dat ik daar geen seconde over gemopperd heb!) is op deze manier wel erg groot. Waar blijft nou die mooie nazomer, die de vorige jaren een wat teleurstellende zomer weer goedmaakte? Als het nou nog gewoon regende. Ik kan geen druppels meer ontdekken en zie alleen verzamelingen van watervallen naar beneden storten. Sinds de terugkomst van de vakantie heb ik nog maar 3 keer kunnen lopen, waarbij ik ook een keer vertrok en de wolken vlak daarna een ander signaal gaven dan buienradar bij vertrek.

Tekenend voor het weer is ook de tomatenplant in onze achtertuin (op het Noorden). Deze plant, ontstaan uit een AH zaadje in april, is gedurende de zomer heel groot gegroeid. Pas een maand geleden ontstonden er ineens 40 bloemetjes en toen tomaten. 2 Ervan kleuren langzaam rossig (hoe dat kan is mij trouwens een raadsel), maar de andere 38 zijn nog zo groen als gras en zullen ook weinig zon meer zien.

Door het donkere, vieze, deprimerende en herfstachtige weer lijkt iedereen een beetje in de war. Zo begint Kasper nu al over zijn plannen rondom de koop en “gebruik” van vuurwerk. Hij rekent uit wat er nu nog in zijn spaarpot zit, hoeveel zakgeld hij nog krijgt tot die tijd, hoeveel geld er op zijn verjaardag bij kan komen, maakt lijstje van hetgeen hij wil aanschaffen en bekijkt met wie hij het wil afsteken. Vorig jaar ontstond deze fascinatie die waarschijnlijk bij het man zijn hoort en waar ik maar weinig van begrijp.Urenlang kon hij staren naar de folders en erover filosoferen. Met wie hij het moet afsteken is al voor hem bepaald. Het zal weer met zijn vader zijn.

We hebben de knoop doorgehakt en een “chalet” geboekt. De laatste jaren gingen we uiterst tevreden naar een ‘boerderij’ in Hof van Saksen. Vaak boekten we dit pas in oktober of nog later. Maar de tijden zijn overduidelijk veranderd, het gaat weer goed met Nederland en ook met Hof van Saksen. Ze hebben er ook nog 3 glijbanen gebouwd die alle records verbreken. En dat doen hun prijzen nu ook. En toen we er toch een nachtje over gingen slapen waren de “goedkopere” huisjes ook niet meer beschikbaar. Dan maar op zoek naar een betaalbaarder alternatief, waarbij het onderkomen zelf ook nog wel te doen moet zijn. Best een lastige opdracht, kiezen uit alle bungalows, boerderijen, landhuizen, chalets, caravans en kinderhoevewoningen, die dan ook nog in luxe, comfort, wellness of extra luxe uitvoering te verkrijgen zijn. Uiteindelijk gekozen voor een vernieuwd huisje op een Roompot park. Op de site stond ‘geen reserveringskosten’. “Wat sympathiek en transparant”, denk je dan nog. Tijdens het boeken blijken er dan geen reserveringskosten bij te komen maar wel eindschoonmaakkosten, bedlinnenkosten, opmaakkosten en andere voorkeurskosten. Tja, dan heb je al een bepaald stadium bereik waarbij je ook niet meer afziet van de mini-vakantie. Wat flauw en naïef van ons!

Ik vind het fijn om weg te zijn met oudjaar. Ik heb er niet zo veel mee. Het liefst ging ik gewoon voor middernacht slapen. Toen Kasper net geboren was, was ik blij met het excuus. Ik heb toen tijdens het voeden wel een hoop stemmen gehoord buiten. De volgende ochtend bleek dat de ME het plein voor de deur had leeg geveegd... Ik vind het zo’n gehang tot middernacht, terwijl het gezellig moet zijn. Daar word ik opstandig van. En als je nou de volgende dag lekker kon uitslapen, maar dat kan familie vroeg nou eenmaal niet (meer). Voor Anouk was het ook wel pittig vorig jaar. Ze werd op het moment suprême, kort na het aftellen van de klok zo intense verdrietig omdat 2016 voorbij was en nooit meer terug zou komen, dat ze oververmoeid begon te hyperventileren. Terwijl ik haar wat probeerde te kalmeren en een emmer in haar buurt hield, kwamen de mannen ook teleurgesteld terug. Het vuurwerk á 50 euro viel toch een beetje tegen. Kasper had er nog zo zijn best voor gedaan. Helaas is de teleurstelling blijkbaar niet groot genoeg geweest om hem op andere gedachten te brengen. Het lag natuurlijk niet aan het vuurwerk maar aan het bedrag dat te laag was. Een hoger bedrag levert volgens hem wel het gewenste resultaat en daar heeft hij ook al de inkomstenbronnen bij bedacht. Ik vind het nu al zonde. Ik vind vuurwerk zo onnozel, echt een onnodige traditie. Wat een geld en wat een rotzooi.

Over rotzooi gesproken, op mijn loopje vandaag (want uiteindelijk was het vanaf 11:00 gewoon droog in Haarlem, ondanks code geel voor de kustprovincies) kwam ik een ondergrondse container (pasjessysteem) tegen met een stuk of 6 vuilniszakken eromheen gedrapeerd. Alhoewel gedrapeerd suggereert dat ze er netjes stonden. De meeuwen zijn vertrokken en toch waren de zakken niet meer gesloten. Eigenlijk lag de helft van de inhoud dus verspreid over de stoep. Welke overweging maak je om daar je zak neer te zetten, terwijl je huis echt een voor- of/en achtertuin heeft waar je tijdelijk een vuilniszak zou kunnen plaatsen. Zit de container dan al te lang vol? Ben je dan je pasje kwijt? Staat je tuin al vol vuilniszakken? Je mag nooit te snel oordelen, maar het zag er niet fris uit.

Met een kopje koffie in de hand lees ik nu op de KNMI site: “Daarna: Een grote kans (rond 70%) op overwegend droog weer met maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.” Ik weet niet precies wanneer daarna is, maar dat is ook niet relevant. Na regen komt zonneschijn. En zo is het maar net.

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina