18. jan, 2017

Zomaar een vacature

Wat een mooie wereld was dat ineens vanochtend. Genoeg wit voor de mooie versiering en ook nog zonder overlast. Ik begin vandaag thuis (had ik al gezegd hoe blij ik ben met deze flexibiliteit) en vertrek wat later in de ochtend richting Amsterdam. Heb thuis de verwarming niet aangezet om alvast te wennen aan de kou op mijn werkplek. Wij zitten tegenwoordig in een nieuw, hip, modern gebouw. Het is een leuk gebouw met veel sfeer en een gezellige uitstraling. Heel praktisch is het niet en goed te verwarmen is het blijkbaar ook niet.

Wat blog betreft wordt het wel weer eens tijd om terug te keren naar de oorsprong. We zijn al een week verder maar veel “mobieler” ben ik er nog niet op geworden. Niemand heeft me nog gevraagd om een column te schrijven voor een tijdschrift en de wereld draait door heeft ook nog niet gereageerd. De mobiliteit bevindt zich voorlopig in de wereld van IT. De opdracht luidde: vergroot/verhoog je mobiliteit! Het grapje van de auto is op het werk al veelvuldig gemaakt, dus doen we maar allemaal alsof we weten hoe dat moet.

Ik houd de arbeidsmarkt al een tijdje in de gaten. Het allerleukste aan mijn werk vind ik de analyse aspecten: trouble shooten, informatie analyse en bovenal het analyseren van data. Dus tot nu toe lijkt dat mijn toekomst en verken ik al een tijdje alle vacatures die het woord ‘data’ bevatten. Data analyse is booming en dus zijn het er relatief veel.. Ik word meestal enthousiast bij het lezen van de functiebeschrijving en bij het lezen van de vereisten zakt de moed mij in de schoenen. Gedecideerd klik ik de vacature dan weer weg. Bij voorkeur meer dan één afgeronde, wiskundige studie met phd titels, exceptionele statisitiek kennis, uitmuntende vaardigheden met betrekking tot 5 tools, uitzonderlijk bedreven in 6 modelleertechnieken en minimaal 10 jaar ervaring. Sommige soft skills matchen dan wel een beetje. (vraag me wel sterk af of die (ook) matchen in het geval de kandidaat aan het eerste rijtje voldoet…)

Nou heb ik wel eens gelezen dat mannen al solliciteren wanneer ze aan 60% van de eisen voldoen, dus je zou kunnen zeggen dat ik het gewoon moet proberen, maar voorlopig leidde het nog nooit tot een gesprek, terwijl ik ervan onvertuigd ben dat ik, éénmaal binnen, zo’n functie prima zou kunnen vervullen. Een data analist moet vooral weten waar hij welke data kan vinden, waar de datastromen samenkomen, waar hij de techneut kan vinden die hem helpt, waar de business is met informatiebehoeft en waar hij op de kwaliteit kan vertrouwen en waar niet. Deze kennis bouw je op door te grutten in de gegevens, door rare situaties uit te pluizen, door te trouble shooten, door dashboards te ontwikkelen, door proactief op zoek te gaan naar de mogelijkheden, door op een houtje touwtje manier informatie boven tafel te kprijgen en door inzichtelijk te maken wat de waarde is van al die gegevens. Kortom ervaring! Maar ervaring doet er tegenwoordig niet meer zo toe. Het is ook lastig, want het is iets wat niet hard te maken is. Laatst heb ik een cursus Big Data Analyse gedaan. Superleuke, interessante cursus, maar de basis ook hier was ervaring en kennis van de data. Dit moet je hebben om keuzes te kunnen maken voor opslag en tooling. (En gezien Big Data echt nog in de kinderschoenen staat heb je ook een hele grote speeltuin nodig, waar je nog meer ervaring op kan doen.)

Terug naar de vacatures die ik regelmatig zie. Moet ik iets doen om aan alle eisen te kunnen voldoen? Neem ik op sabatical om een master “Data Analist” te doen aan de VU? Ga ik (Internet)cursussen doen via Coursera, waarbij ik dan maar een eigen stok moet creëren, omdat een vrijblijvende studie naast alle beslommeringen toch wel veel wordt? Hoe ver kom ik met mijn ervaring en vooral hoe kan ik hardmaken dat ik deze ervaring heb. Of wil ik helemaal niet verder in de IT....

Moeizame blog vandaag, ik sluit hem toch een beetje luchtig af: mocht ik een visum krijgen en mocht er nog plek zijn (wat er blijlkbaar goed uitziet) dan ga ik op bezoek bij mijn zus in Shanghai. En daar krijg ik het op het werk zelfs weer warm van!

Meest recente reacties

03.12 | 15:18

Maar nog geen publicatie in het Haarlems Dagblad.

03.12 | 14:00

Je haalt me de woorden uit de mond.
Misschien is het iets familiairs.

03.12 | 11:18

Hoi Roelefien,
Wat een leuke stukjes heb je geschreven.

21.11 | 13:44

Prima stuk Roelefien!

Deel deze pagina