9. nov, 2019

Zomaar een paard

Dat jij daar ook met alleen maar mannen zit!!! Dat appte een vriendin, nadat ik de zoveelste groepsfoto had gestuurd. Mijn trip naar Roemenië leek inderdaad wel een beetje op een vervolg van de film ‘Three Men and a Baby’, maar dan met tien men en een lady. Maar zo gaat het eigenlijk heel mijn leven al. Op de Duitse school stuurde Herr Adam mijn vriendin en mij regelmatig zijn natuurkunde klas uit, omdat we te bèta voor meisjes waren. In mijn Higher Level Mathematics Class waren we met twee meiden en sinds ik werk zit ik vaak genoeg met enkel mannen in vergadering. Dat ik afgelopen week met vier mannelijke collega’s op werkbezoek was bij mannelijke programmeurs in Roemenië, vind ik dus niet heel uitzonderlijk.

Ik ging twee keer per dag met ze warm eten, (twee van de drie rondes) laser gamen en ook naar Ajax kijken alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Voetbal kijken doe ik normaal trouwens ook wel. In Duitsland keek ik al met mijn vader naar de Sportschau op de ARD. Het was een nuttig bezoek en ook nog eens heerlijk weer in Iasi. Het was bovendien een leuke afwisseling op het normale leven thuis. (Ik kreeg nog wel de schrik van mijn leven toen Anouk een foto van van een “gewonde” gerbil stuurde. Na een bezoek aan de dierenwinkel, bleek het enkel om een abces te gaan en kon ik thuis weer met een gerust hart loslaten.) De mannen hebben in ieder geval goed voor mij gezorgd en amper vrouwonvriendelijke grappen gemaakt.

Het blijft wel een thema, die vrouwonvriendelijke grappen en hoe daarmee om te gaan; ook richting een zoon. Hoe trots was ik, toen Kasper eens zei dat hij het liedje ‘Een damespaard, herenpaard, boerenpaard gaat zo’ discriminerend vond, omdat een damespaard helemaal niet langzamer gaat dan een herenpaard. Beetje naïef was ik ook. Laatst mochten ze in de auto via Spotify liedjes kiezen. Na wat melancholie om mij te paaien, koos Kasper voor ‘Frikandel Speciaal’ en ‘Potentie’. Teksten zoals Ga jij maar mee naar huis vannacht doe Curry op mijn paal of Nog een jaartje wachten en dan ram ik hem erin of Bel me even op dan maak je kennis met mijn slang werden door beide kinderen luidkeels meegezongen. Ik hoorde de liederen voor het eerst en moest er zelfs hard om lachen. De teksten zijn zo over de top dat ik oprecht denk dat het humor zou kunnen zijn. Maar toch.

Misschien had ik de volgorde van de paarden moeten omdraaien in het liedje, om mijn impact wat te vergroten zolang het nog kon. Alhoewel, dan struikelt het damespaard in plaats van het boerenpaard door een gat in de weg. Maar waarom is het eigenlijk nou juist het boerenpaard dat in een gat loopt? Het is een kinderliedje. Maar toch.