15. okt, 2018

Zomaar een letter

Net de laatste tien pagina’s van Dummie de Mummie en het masker van Sebek-Ra gekopieerd. We hebben het boek al een half jaar in huis en al drie keer verlengd. Ik moet de laatste twintig pagina’s inclusief ontknoping nog voorlezen. Daarna is het voorleestijdperk vrees ik voorbij.

Het voorlezen vond ik altijd een zeer dankbaar onderdeel van het ouderschap. Weinig inzet en veel resultaat. Hoe vervelend de dag ook was geweest door het voorlezen eindigde hij altijd in peis en vree. Het is het moment van rust en van samen. Dummie de Mummie boeken waren bovendien ook nog leuk om voor te lezen. Heerlijk onschuldig en vol humor. Over het masker van Sebek-Ra doen we wel een beetje lang maar het kwam gewoon niet elke avond meer van voorlezen. Soms ging hij te laat naar bed, soms had ik geen puf en soms moest hij ook zelf iets lezen.

Zo moest hij afgelopen weken zijn eerste C-boek lezen. Op aanraden van de docente Nederlands was dat het boek Zes seconden. Het gaat over een illegaal spel waarbij een slachtoffer precies zes seconden in elkaar wordt geschopt voor geld. Echt waar! ik heb het zelf even gegoogeld omdat ik dacht dat Kasper een grapje maakte. Dat soort onderwerpen horen blijkbaar bij C-boeken. Toen we laatst in de bieb waren om het tweede C-boek uit te kiezen heb ik wat achterkanten gelezen. Eén boek ging bijvoorbeeld over een meisje dat op haar zestiende aan een bordeel was verkocht en een ander over een jongen die zich alleen moest zien te redden tussen zijn heroïne spuitende ouders. “Bomkak Dinges”, zou ik haast willen zeggen. (Vloek uit Dummie de Mummie) Het is dus duidelijk afgelopen met het “lichte” genre en dan komt bij mij weer enige verbazing boven borrelen. Zijn er geen leukere onderwerpen te verzinnen voor deze leeftijd? We zijn zo bang voor alles wat ze op internet kunnen vinden, maar erover lezen mag wel.

Ik ben zelf helemaal geen lezer en niet voor niets een bèta geworden. Als bèta moet je vooral snappen en dat beviel me wel. Op vakantie gaat meestal het nieuwste boek van Saskia Noort mee al eindigde het laatste boek ook niet per se met een happy end. Wat betreft intellectueel verantwoorde boeken moet ik gelijk denken aan de boeken van Griet op de Beeck die ik heb gelezen. Het zijn mooie boeken, maar ik moet daarna dan wel even bijkomen. En dat heb ik over het algemeen wel vaker, dat ik even moet bijkomen van wat ik hoor, lees of zie. Zo kan ik ook niet kijken naar de populaire, gewelddadige series zoals Penoza, Klem of krimi’s in het algemeen. Je kijkt toch niet voor de lol naar iemand die (Zes seconden) in elkaar geslagen wordt? Dat zal dan wel komen doordat ik er op twaalfjarige leeftijd niet over gelezen heb in één van de C-boeken.